Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Doğançay fotoğrafları UNICEF için satıldı

Doğançay fotoğrafları UNICEF için satıldı

Doğançay fotoğrafları UNICEF için satıldı18 Aralık 2015 - 12:12
Türkiye çağdaş sanatının en önemli isimlerinden olan Burhan Doğançay'ın New York, Kahire, Brüksel, Lizbon ve Paris'te çektiği fotoğraflardan oluşan 37 fotoğraflık seri, UNICEF yararına satıldı
Türkiye'de resim sanatının en önemli isimlerinden olan sanatçı Burhan Doğançay’ın aralarında New York, Kahire, Brüksel, Lizbon ve Paris'in bulunduğu farklı şehirlerde çektiği ve geçtiğimiz yıl Burhan Doğançay Müzesi’nde sergilenen fotoğraflarından seçilen 37 fotoğraf, 'Özel Satış Etkinliği' ile önceki akşam meraklılarıyla buluştu. IEG Turkey organizasyonu ve TEB Özel Bankacılık desteğiyle Soho House’da gerçekleşen, sunuculuğunu Tayfun Talipoğlu’nun üstlendiği gece, Doğançay Müzesi Direktörü Bergin Azer’in açılış konuşmasıyla başladı. Bergin Azer, konuşmasında, "Burhan Doğançay'ın en önemli hedeflerinden biri bu müzeyi açmaktı. Müzeyi açtığında bir misyonu vardı: Çocuk ve gençlerin eğitimine destek olmak. Biz de bu misyonu devam ettirmeye çalışıyoruz," diye belirtti. UNICEF Türkiye Milli Komite Üyesi Tezer Kutluk ve TEB Bireysel ve Özel Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi’nin birer konuşma yaptığı özel gece, devlet sanatçısı Gülsin Onay’ın piyano dinletisiyle devam etti. Gecede elde edilen gelirle, kadınların işgücüne ve istihdama katılımlarını kolaylaştırmak üzere yaptırılan okul öncesi eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi hedefleniyor.
 
'Gökyüzünün Kovboyları'nı fotoğrafladı
 
Burhan Doğançay’ın resimleri için de ilham kaynağı olan fotoğraflarının bir kısmı duvar fotoğraflarından oluşuyor. Çekilen kareler arasında en özel olanlar ise sanatçının hayatında da önemli bir yeri olan şehir New York'ta Brooklyn Köprüsü’nün 1986-1987 yıllarındaki büyük bakımı sırasında çektikleri. O dönem köprünün üzerine çıkmasına izin verilen tek sanatçı olan Doğançay, alışılmış Manhattan manzaraları yerine köprünün tepesinden Brooklyn yönüne yoğunlaştığı için, fotoğrafları büyük önem taşıyor. Doğançay’ın çektiği farklı fotoğraflar, New York’un ‘Gökyüzünün kovboyları’ olarak bilinen ‘Ironworker’larla birlikte geçirdiği tehlikeli anları yansıtıyor. Doğançay bu karelerde aynı zamanda dost olduğu, her gün yükseklere çıkan bu demir işçilerinin hikâyelerini de anlatıyor. Özel Satış Etkinliği’nde satışı gerçekleşen eserler, daha sonra mart ayına kadar Ankara’da sergilendikten sonra, Tayvan, ABD ve Portekiz ile başlayan dünya turuna çıkacak.