Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Dismaland'in parçaları artık mültecilerin

Dismaland'in parçaları artık mültecilerin

Dismaland'in parçaları artık mültecilerin01 Ekim 2015 - 09:10
Banksy'nin Weston-super-Mare'de yarattığı distopik eğlence parkı projesi Dismaland, yaklaşık 150 bin ziyaretçi ağırladıktan sonra yıkılarak Calais'deki mülteci kampına gönderiliyor
1980'lerden bu yana sanat dünyasında olmasına rağmen halen kimliğini gizli tutmayı başaran İngiliz sokak sanatçısı Banksy'nin bu yılki dev projesi 'Dismaland', açık olduğu beş haftada günde yaklaşık 4 bin toplamda yaklaşık 150 bin ziyaretçi ağırladıktan sonra yıkılıyor. Popüler kültür görsellerini ve Disney figürlerini, korku öğeleriyle birleştirerek sunan ve günümüz toplumuna çok yönlü eleştiriler getiren parkın kapanışı bir son olmayacak. Parkın yapımında kullanılan tüm malzemeler, Güney Fransa'da Calais yakınlarındaki mülteci kampına gönderiliyor. Malzemeler, mültecilerin kullanacağı kamp yapıları hazırlamasında kullanılacak. Son yıllarda tüm önemli işlerini internet üzerinden izleyicilerle paylaşan Banksy, Dismaland'le ilgili bu gelişmeyi web sitesinden duyurdu. Banksy, "Yakında, Dismaland, Calais'te" cümlesiyle yaptığı duyuruda parkın yapımında kullanılan tüm kereste ve demirlerin mülteci kampına gönderileceğini belirtti ve 'bilet satışı yoktur' ifadesini kullandı. Banksy web sitesinde kısa notuyla beraber parkın etrafında çadırlar gösteren bir de fotoğraf yayınladı. Calais yakınındaki mülteci kampında Suriye ve Libya'nın da aralarında olduğu ülkelerden göç eden yaklaşık 5 bin mülteci yaşıyor.
 
Aralarında Banksy'nin yanı sıra Damien Hirst ve Jenny Holzer'ın da bulunduğu 60 sanatçının eserini ağırlayan park, İngiltere'de Weston-super-Mare'de kurulmuş, giriş biletleri günler önceden tükenen parkın önünde kapanana kadar uzun kuyruklar oluşmuştu.