Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Direniş hikâyelerinin izinde

Direniş hikâyelerinin izinde

Direniş hikâyelerinin izinde15 Temmuz 2016 - 10:07 | Ahmet Öğüt'ün bronz heykel yerleştirmesi 'Diğerleri Saldırırken' 9 Ekim'e kadar görülebilecek.
Bomontiada içindeki sanat mekanı Alt üç sanatçının farklı direniş hikayelerine işaret eden kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Tarihi Bomonti Bira Fabrikası içinde bulunan Bomontiada’nın bir parçası olan sanat mekanı Alt, bu kez üç kişisel sergiyi aynı anda ağırlıyor. Mari Spirito’nun direktörlüğünü yürüttüğü mekânda 9 Ekim'e kadar Marwa Arsanios, Allora & Calzadilla ve Ahmet Öğüt’ün sergileri gösterilecek. Mekânın girişinde izleyicileri ilk olarak Marwa Arsanios’un ‘Olga’nın Notları, Kütüphane’ adlı eseri karşılıyor. Sanatçı 2011’den bu yana yürüttüğü projesi kapsamında 1960’lı yıllarda Mısır’da yayımlanan Al Hilal adlı bir dergiyi inceliyor. Söz konusu eserinde de bu derginin ‘Neleri Okumalısınız?’ bölümünden yola çıkarak, ekofeminizm, çevresel politika teorisi, özgürlük siyaseti ve sermaye krizi başlıklarında kitaplar sergiliyor. Hemen sonrasında mekânda göreceğiniz 'Hiç Bir Ayı Öldürdün mü ya da Jamila Olmak' adlı video eser ise Cezayirli direnişçi Jamila Bouhired’i canlandırma sürecindeki kadın oyuncuları anlatıyor. 
 
'Hiç Bir Ayı Öldürdün mü ya da Jamila Olmak', Cezayirli direnişçi Jamila Bouhired'i canlandıran kadın oyuncuları konu alıyor.
 
Yığıntı arasında sanat eserleri
 
Mekânın orta kısmındaki bölümde ise güncel sanatçı Ahmet Öğüt’ün ‘Bakunin’in Barikatı’ adlı eseri izleyicileri bekliyor. İlk bakışta Türkiye’de resim sanatının önde gelen isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrünissa Zeid, Şükriye Dikmen’in aralarında bulunduğu sanatçıların eserlerinin bir yığın döküntünün önüne adeta siper edilmiş şekilde yerleştirildiğini görüyorsunuz. Şaşırtıcı ama bu orijinal eserler uygun koşullarda müzelerde sergilenmek yerine bir yığıntının arasında duruyor. Sebebi ise Öğüt’ün Bakunin’in bir fikrini günümüze uyarlama çabası... Sanatçının bir makalede rastladığı bir söylentiye göre Mihail Bakunin 1848’de Prusyalı kuvvetlere karşı Dresden’deki sosyalist başkaldırının ön saflarına sanat eserleri yerleştirmeyi öneriyor, böylece askerlerin barikatı aşamayacağını savunuyor. Önerisi hayata geçmese de Ahmet Öğüt bu fikri günümüzde yaşatıyor. Zeyno-Muhsin Bilge’nin koleksiyonundan seçilen eserlerle hazırlanan çalışma, bundan sonra her uygulandığı yerde yeni bir koleksiyondan seçilen parçalara göre şekillenecek.
 
Ahmet Öğüt, 'Bakunin'in Barikatı'nın önünde.
 
Sonraki bölümde yine Öğüt’ün ‘Diğerleri Saldırırken’ adlı bronz heykel yerleştirmesi bulunuyor. Eser, Cape Town’dan Birmingham’a uzanan bir coğrafyadaki sivil haklarla ilgili protestolar sırasında polis köpekleri tarafından saldırıya uğrayan insanların arşiv fotoğraflarının heykele uyarlanmış hallerinden oluşuyor. Sanatçının iç kısımdaki bir diğer işi de ilgi çekici. ‘Altı Aylık’ adlı bu eser, Türkiye güncel sanatını ağırlamış fakat kapanmış veya değişmiş sanat mekânlarının tabelalarını bir araya getiriyor. Eser, sanat dünyamızın yakın dönem tarihine dikkat çekiyor. 
Sergiler, Allora & Calzadilla’nın ‘Büyük Sessizlik’ ve ‘Apotome’ adlı video yerleştirmeleriyle sonlanıyor. Ancak Alt’taki sergileri bu yaz görmeyi planlıyorsanız aynı sergilere yolunuzu eylülde tekrar düşüreceğinizi belirtelim. Çünkü eylül ayında, Ahmet Öğüt’ün yeni bir işi sergiye eklenecek, Allora & Calzadilla sergileri üzerine bir konuşma yapacak ve Arsanios bir dansçıyla ‘Dans Etmeyi Öğrenmek’ adlı bir sunum-performans gerçekleştirecek.