Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Desen deyip de geçmeyin

Desen deyip de geçmeyin

Desen deyip de geçmeyin25 Mayıs 2015 - 10:05 | Hans Peter Kuhn'un 'desen'i, Arter'in girişinde ziyaretçileri karşılıyor.
İstiklal Caddesi’ne gelince dev bir sarı boru göreceksiniz. Şaşırmayın! İçeri girin ve Arter’deki mekanla desen üzerine serginin tadını çıkarın
FİSUN YALÇINKAYA
 
İstiklal Caddesi’nin en hareketli sanat mekanlarından Arter’in girişinde izleyicileri dev bir heykel karşılıyor. Bu ‘sarı boru’ şeklinde olan ve mekanın dışına taşan dev heykel aslında bir ‘desen’. Tanınmış sanatçı Hans Peter Kuhn’un özel olarak hazırladığı bu büyük boyutlu eser Arter’in son karma sergisi ‘Spaceliner’ın sadece bir parçası. 2 Ağustos’a dek sürecek sergide 17 sanatçının çoğunlukla Arter’in bulunduğu mekana özel olarak ürettiği birbirinden ilginç eserler yer alıyor. Tümünün çıkış noktası da aslında güzel sanatlar eğitimine başlayan her öğrencinin ilk öğrendiği şey olan ‘desen’. Ancak sergide desenler kâğıt üzerine kara kalem olmaktan çıkıyor, mekanla buluşarak, heykele, yerleştirmeye, videoya, fotoğrafa dönüşüyor. Böylece tek bir çıkış noktasıyla desenlerin ve basitçe çizgilerin ne kadar özgürleşebileceğini görmüş oluyorsunuz. Sergide tüm sanatında daima desenden yola çıktığını söyleyen sanatçı İnci Eviner’in Çukurcuma Hamamı’nda çektiği videosu, Monika Grzymala’nın bantlarla yaptığı dev heykeli de dikkat çekiyor. Dikkatli gözler içinse Pia Linz’in heykellerini tavsiye edelim. Plastik camlardan oluşan bu geometrik kutuların içine girip etrafta gördüklerini çizmiş. Ancak biz izleyiciler dışarıdan görerek asla onun baktığı açıya hakim olmadan bu farklı performansı deneyimliyoruz.
 
 
Sergide eserleri yer alan isimlerse Barbara Heinrich’in küratörlüğünde Peter Anders, Sandra Boeschenstein, Pip Culbert, İnci Eviner, Monika Grzymala, Nic Hess, Gözde İlkin, Harry Kramer, Pauline Kraneis, Hans Peter Kuhn, Zilla Leutenegger, Pia Linz, Christiane Löhr, Ulrike Mohr, Jong Oh, Nadja Schöllhammer ve Heike Weber’dan oluşuyor.