Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Defne Ayas'tan Antarktika Bienali'ne tepki

Defne Ayas'tan Antarktika Bienali'ne tepki

Defne Ayas'tan Antarktika Bienali'ne tepki26 Ağustos 2016 - 02:08
Gelecek yıl ilk kez düzenlenecek Antarktika Bienali'nin küratörlerinden Defne Ayas, bienalin koyduğu yaş sınırlamasını onaylamadığını açıklayarak etkinlikle ilişiğini kestiğini açıkladı
Antarktika'da ilk kez 2017 yılının Mart ayında düzenlenmesi planlanan Antarktika Bienali'nin hafta başında yayınlanan katılım koşulları tartışma yarattı. Bu yıl 'Mobilist in Mobile' (Hareketin içinde hareketli) başlığı altında düzenlenecek olan bienal 3 Ekim'e kadar sürecek başvurularda '35 yaş altı maceraperest' sanatçılar kriteri aradığını duyurdu. Bunun üzerine bienalin küratörlerinden olan Rotterdam'daki Witte de With Günce Sanat Merkezi direktörü Defne Ayas, Facebook üzerinden bir açıklama yaptı. Ayas açıklamasında, kesinlikle böyle bir kriteri onaylamadığını ve kendisinin onayı dışında 35 yaş altı sanatçı kuralının getirildiğini belirtti.
 
Sanatçılara böyle bir sınırlama konulamayacağını dile getiren Ayas bienalden çekildiğini yazdıktan sonra kendisi gibi uluslararası alanda tanımış küratör Hans-Ulrich Obrist'in de görev alması planlanan bienalden ayrıldığını yazdı. Sanatçı Linda Persson ise, "Güncel sanat dünyasından ayrımcı bir girişim daha. Üstelik Antartika coğrafyasına da saygısızlık. Bu coğrafyalara gitmeye başladıkça yok olmalarını hızlandırıyoruz," dedi. Küratör Ayas geçtiğimiz Venedik Bienali Sanat Sergisi'nde Sarkis'in eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu'nun da küratörlüğünü üstlenmişti.