Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Darülbedayi için görkemli kutlama

Darülbedayi için görkemli kutlama

Darülbedayi için görkemli kutlama19 Kasım 2014 - 10:11
İstanbul Şehir Tiyatroları'nın (Darülbedayi) kuruluşunun 100. yılı, önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen görkemli bir organizasyonla kutlandı
İstanbul Şehir Tiyatroları'nın (Darülbedayi) kuruluşunun 100. yılı, önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen görkemli bir organizasyonla kutlandı. Gecede sahneye çıkan ve aralarında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Zihni Göktay, Cihan Ünal, Gülriz Sururi, Nükhet Duru ve Hakan Aysev'in de olduğu sanatçılar ayakta alkışlandı.
 
Organizasyon öncesinde, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ve beraberindeki sanatçılar, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nden Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na yürüdü. Yazıcıoğlu ve sanatçılar, belediye meclisinin aldığı kararla ismi değiştirilen sahnelerin bulunduğu caddenin yeni isminin tabelasını taktılar. "Gümüş Caddesi" olarak bilinen caddenin adı "Darülbedayi Caddesi" olarak değiştirildi.
 
Gecede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir konuşma yaptı. Darülbedayi’nin 100. yılı nedeniyle güzel bir gece hazırlandığını vurgulayan Topbaş, "Tebrik ediyorum. 100 daha diyorum. İnanıyorum ki, Şehir Tiyatro'muzu Erhan Bey ekibiyle birlikte geleceğe taşıyacak. Bendeniz de bu 100 yılın kutlamalarında bulunmaktan büyük şeref duyuyorum. Geçmişi biraz bilen birisi olarak, burada bulunmaktan büyük haz duyuyorum," dedi.
 
Daha sonra sahneye usta oyuncu Cihan Ünal çıktı. Gecede Turan Oflazlıoğlu'nun "4. Murat" ve Shakespeare'in "Atinalı Timon" oyunlarından iki uzun tirad seslendiren Ünal, daha sonra bir konuşma yaptı. Usta oyuncu, "Tiyatroyu çoğu insan okul olarak görür, ben yaşamın ta kendisi olarak görüyorum," dedi ve ekledi: "İnsanlar tiyatronun bir köşesinden yakalayabilseler, bir oyun izleyebilseler, yeryüzündeki bu kepazelik yaşanmazdı. Ölümlüyüz ama bir de değerli ve değersiz ölümsüzler var. Bir Gandhi, De Gaulle, Mustafa Kemal gibi isimler değerli ölümsüzler. Bir de maalesef değersiz ölümsüzler var Hitler, Mussolini, Çavuşesku gibi... Onlar da ölümsüz. Ölümsüzlük devlet adamlarında olduğu gibi sanatçılar arasında da var. Mesela Moliere, Shakespeare; bizde Gencay Gürün ve Turan Oflazoğlu gibi..."
 
Uzun süre alkışlanan sanatçının ardından Gülriz Sururi bir konuşma yapmak için sahneye çıktı. Usta oyuncu, Cihan Ünal'a ve seçtiği tiradlara hayranlığını şu sözlerle ifade etti: "Cihan Ünal, çok güzel bir konuşma yaptı, çok etkilendim. Kendisi oyunculuğunun doruğunda. Bu gecenin, onun yeniden doğuş gecesi olduğunu düşünüyorum; o tiradları dinlediğim zaman onun gibi bir aktörü ne kadar özlemiş olduğumu görebildim. "
 
Şehir Tiyatroları'nın yeni yönetiminin bu kutlama gecesi ile güzel bir başlangıç yaptığını da söyleyen Sururi, "Madem Sayın Topbaş'ı da karşı karşıya buldum söylemeden geçmeyeyim," dedi ve ekledi: "Şehir Tiyatroları ile, ötekileştirmeden ilgilenilmesini rica ediyorum." Sururi, geceye katılmayanlara da şöyle seslendi: "Keşke geceye katılmak istemeyenler ve katılmayanlar o nedenlerini geride bıraksalardı ve bu geceyi yaşasalardı. Muhakkak ki çok farklı şeyler düşüneceklerdi."
 
Cihan Ünal ve Gülriz Sururi'nin ardından ise Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu sahneye çıktı ve "Bağcıyı dövmeye değil üzüm yemeye geldik. Biz tiyatrocular biraz arada tuluat yaparız ama ahengi bozmayız," dedi.
 
Kadir Topbaş, günün anısına Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu’na bir plaket verdi.