Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Çöpten çıkan başyapıtlar

Çöpten çıkan başyapıtlar

Çöpten çıkan başyapıtlar31 Aralık 2012 - 11:12 | Jane Cordery tarafından tavan arasında bulunan resmin, Ön-Raffaelocu ressam William James Webbe'e ait olan "Beyaz Baykuş" eseri olduğu anlaşıldı.
Bit pazarlarından, tavan aralarından çıkan, kapı önlerine bırakılan Da Vinci, Dali ve Renoir eserleri, bu yılın sanat gündemini oluşturduBu yıl büyük ustaların kaybolan, bit pazarında ortaya çıkan, tavan arasında çürürken bulunan eserleriyle geçti. Dali'den Renoir'a, Da Vinci'den William James Webbe'e kadar bir çok büyük ressamın eserleri dramatik geri dönüşler yaparak ortaya çıktı ve sergilerdeki yerlerini aldı.

"Paysage Bords De Seine"
İsmi açıklanmayan bir kadın bit pazarından 7 dolara aldığı kutunun üzerindeki resmin aslında Renoir'ın "Paysage Bords De Seine" eseri olduğunu öğrendi. Medya tarafından "Renoir kız" diye adlandırılan kadın, aldığı kutunun üstündeki resmin aynı zamanda 60 yıl önce Baltimore Sanat Müzesi'nden çalındığını öğrendi.





"Reflection/Yansıma"
İsmini açıklamayan bir bağışçı Washington, Tacoma'da bulunan Goldwill online alışveriş sitesinin kapısına sürrealizmin büyük ustası Salvador Dali'nin "Yansıma / Reflection" isimli gravürünü bıraktı. Sanat meraklısı bir çalışan tarafından hızlıca tespit edilen resim indirimli haliyle 21 bin dolara yani 37,5 bin TL'ye alıcı buldu.




John F. Kennedy
Arizona'da yaşayan Pam Dwyer garaj satışı sırasında bir at resmi satın aldı. Fakat tesadüfen çerçevesini kaldırdıklarında bir at resminden çok daha önemli bir şey olduğunu keşfettiler. Ortaya çıkan Amerikan Başkanı John F. Kennedy'ye ait bir karakalem portrenin 1961 yılında pek tanınmayan Carmelo Soraci'ye ait olduğu belirlendi.




Leonardo Da Vinci'nin eseri
İskoçya’daki bir çiftlikte, koleksiyoner olmayan McLarens ailesi temizlik yaparken şans eseri tavan aralarında 16.yüzyıldan kalma bir Leonardo Da Vinci eseri buldu. 1960 yılında babasına verilen bir hediye olan resmin değersiz olduğunu düşünen aile tavan arasına kaldırdıkları resmin üzerindeki tozları temizleyince satmak için başvurdukları Harry Robertson sayesinde resmin Leonardo Da Vinci'ye ait olduğunu öğrendiler.