Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Contemporary İstanbul'un en gözde eserleri

Contemporary İstanbul'un en gözde eserleri

Contemporary İstanbul'un en gözde eserleri09 Kasım 2013 - 07:11 | Carole A. Feuerman'ın "Monumental Brooke with Beach Ball" eseri, 275 bin dolara satışta.
Fuarın en pahalı eserleri arasında Picasso'nun tabloları yer alıyor. Picasso'nun Michael Schultz Galeri tarafından satışa çıkarılan “Nu allonge et tete d'homme de profil” eseri 1 milyon 900 bin euroya alıcısını bekliyorFİSUN YALÇINKAYA

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi'nde 10 Kasım'a dek devam edecek olan İstanbul'un çağdaş sanat fuarı 8. Contemporary İstanbul, hem Türkiye'den hem de dünyadan birbirinden değerli sanat eserlerini ağırlıyor. Dünyanın en önemli galerileri arasında yer alan New York'tan Marlborough Gallery, Paris'ten Galerie Lelong, Londra'dan Andipa Gallery, Cenova'dan Opera Gallery, Berlin'den Michael Schultz gibi galerilerin boy gösterdiği fuarda bazı eserler hem fiyatı hem de ilgi görmesiyle öne çıkıyor. Dün yapılan açıklamada fuarı ilk iki günde 17 bin sanat severin gezdiği açıklandı.

Fuarın en pahalı eserleri arasında Picasso'nun tabloları yer alıyor. Picasso'nun Michael Schultz Galeri tarafından satışa çıkarılan “Nu allonge et tete d'homme de profil” eseri 1 milyon 900 bin euroya alıcısını bekliyor. Michael Schultz Galeri'nin satışa çıkardığı pop art akımı kurucularından Andy Warhol'un “Flowers” eseri yine fuarın en pahalı parçalarından. Eser 900 bin eurodan satışa sunuluyor. Berlin merkezli Michael Schultz Galeri'nin sahibi Michael Schultz “Türk koleksiyonerler ne istediklerini bilen kararlı insanlar uzun yıllardır onlara satış yapıyoruz. Bu fuara katılmak da bizim için büyük sevinç,” diyor.

Fes üstü heykel hemen satıldı

Fuarın en dikkat çeken galerilerinden biri de Londra'dan katılan Andipa Galeri. Bu yıl Banksy, Miro gibi isimlerle fuara katılan galeri ayrıca Slinkachu'ya özel bir sergi düzenledi. Galeri aynı zamanda fuarın bir parçası olan Plug-in İstanbul'a da birkaç eserle katılmış. Galeri Banksy'nin “Kids on Guns” eserini fuarda 95 bin pounda satıyor. Galeriden James RJ Dwyer “Türkiye marketi Londra ve ABD'den çok farklı. Koleksiyonerler Avrupai zevklere sahip. Çok fazla genç ve koleksiyona başlamak isteyen koleksiyoner var ve bu çok heyecan verici,” diyor. Galeri ayrıca Slinkachu'nun Türkiye'de gezi olayları hakkında yaptığı fes üzerinde minik heykellerden oluşan eserini fuarda satışa çıktığı ilk gün Türk bir koleksiyonere gizli tuttukları bir fiyata sattıklarını belirtiyor.

Londra merkezli Andipa Galeri, Banksy'nin "Kids on Guns" eserini 95 bin pounda satıyor.


Duyduklarıyla değil kalpleriyle eser alıyorlar

Fuarın en iddialı galerilerinden Marlborough Galeri'de Valdes'in, Matisse'in ve Picasso'nun Suite 437 ve Suite 347 eserleri yer alıyor. Ancak galeri fiyatlarını gizli tutuyor. Galeri direktörlerinden Michael L. Gitlitz “Türkiye'deki koleksiyonerler sanatçılar hakkında duyduklarıyla değil kalplerinden geçenlerle eser satın alıyorlar,” diyor.

Plaj kadınları dikkat çekiyor

Bunlar haricinde fuarın öne çıkan eserleri arasında Aria Art Gallery'den Carole A. Feuerman'ın “Monumental Brooke with Beach Ball” eseri 275 bin dolara satılıyor. Feuerman'ın plajda, sudan çıkmış kadın figürleri gösteren gerçekçi heykelleri fuarda hemen herkesin en çok dikkatini çeken eserlerden. Paris'ten Galeri Lelong'dan Miro'nun “İsimsiz” eseri 165 bin 281 euroya, yine Galeri Lelong'dan Jeume Marianna'nın “Bronze ex. 2/3” adlı heykeli 118 bin 58 euroya satıldı. Türk sanatçı Ramazan Bayraktaroğlu'nu da temsil eden Galeri Lelong'un direktörü Patrice Cotensin “Türkiye'de büyük çeşitlilik var, bu yüzden farklı fiyat aralıklarından eserler getirdik. Burada olmaktan çok mutluyuz,” diyor.