Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Contemporary Istanbul'a 90 bini aşkın ziyaretçi

Contemporary Istanbul'a 90 bini aşkın ziyaretçi

Contemporary Istanbul'a 90 bini aşkın ziyaretçi08 Kasım 2016 - 10:11
Bu yıl 11. kez düzenlenen Contemporary Istanbul 5 gün süresince İstanbul’u bir çağdaş sanat merkezi hâline getirdi. Fuarda satışa sunulan eserlerin toplam değeri 56 milyon dolar olarak açıklandı
Bu yıl 11. kez düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, önceki gün sona erdi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'yla İstanbul Kongre Merkezi'nde 14 bin metrekarelik bir alana yayılan fuarı, 3 - 6 Kasım tarihleri ve 2 Kasım ön izleme günü de dâhil olmak üzere 90 bin’in üzerinde sanatsever ziyaret etti. Beş gün süresince İstanbul’u bir çağdaş sanat merkezi hâline getiren Contemporary Istanbul’da satışa sunulan eserlerin toplam değeri 56 milyon dolar olarak açıklandı.
 
Fuar, 11. yılında 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sanatseverlerle buluşturdu. Bu yıl tasarıma da özel yer ayıran Contemporary Istanbul, yeni bölümü CI Design kapsamında 32 tasarımcı, yeni medya sanatlarına ayrılan Plugin bölümünde ise 18 sanatçıyı ağırladı. Çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir araya geldiği fuarı yabancı ve yerli koleksiyoner, profesyonel, akademisyen, uluslararası müze grupları ve sanatseverler ziyaret etti.
 
Jaume Plensa'nın 'White Forest'ı 280 bin Euro'ya, Wolfgang Stiller'in 'Matchstickman'i ise 130 bin Euro'ya alıcı buldu.
 
Plensa'ya 280 bin euro
 
Fuar tarafından verilen bilgilere göre, sergilenen eserlerden en yüksek fiyata satılan iş, İspanyol sanatçı Jaume Plensa’nın 'White Forest' adlı heykel çalışması oldu. Plensa'nın eseri 280 bin Euro’ya alıcı bulurken, onu Roma'da yaşayan Yunan çağdaş sanatçı Jannis Kounellis’in Galeri Artist’te sergilenen 'Untitled' adlı işi 220 bin Euro’yla takip etti. Fuarda yüksek fiyata alıcı bulan başka bir çalışma, Alman sanatçı Wolfgang Stiller’in 130 bin Euro'ya satılan, insan başlı dev kibrit çöpleri ortaya koyduğu 'Matchstickman' adlı eseri oldu. Satış fiyatı açıklanan diğer eserlerden, Gülay Semercioğlu’nun Pi Artworks’te sergilenen 'A Sip of Water' adlı yapıtı 50 bin dolara alıcı buldu.
 
"Yerel değerler korunmalı"
 
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, fuarın kapanış gününde 11. yıl hakkında değerlendirmeler yaparak şunları söyledi: "Contemporary Istanbul 11. yaşında yine dünyanın farklı coğrafyalarından en iyi çağdaş sanat seçkilerini İstanbul ve sanatseverlerle bir araya getirdi. Gerçekleştirilen başarılı galeri ve eser seçkileri sayesinde bu yıl fuarı 90 bin’in üzerinde kişi ziyaret etti. Fuara katılan eserlerin yüzde 62’sinin satışı gerçekleştirildi. İstanbul, dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezleri olan New York, Londra, Paris ve Berlin ile beraber anılıyor. Dünyayı saran globalleşme ancak yerel değerlerin korunması ile mümkün olabilecek. Bu nedenle Türk çağdaş sanatının geleceği açısından uluslararası çağdaş sanat vizyonunun Contemporary Istanbul ile her yıl İstanbul’da bir araya gelmesi ciddi önem taşıyor.”
 
Bu yıla kadar her sene kasım ayında gerçekleşen Contemporary Istanbul, 2017'den itibaren İstanbul Bienali'yle iş birliği içinde ve aynı tarihlerde düzenlenecek. Fuar, 12 Eylül 2017'de kapılarını yeniden açacak.
 
Gül çifti de ziyaret etti
 
Contemporary İstanbul beş gün boyunca önemli siyasi isimleri de ağırladı. 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül kapanış günü fuarı Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve Contemporary İstanbul İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman ile birlikte gezdi.
 
Kapanış gününde fuarı ziyaret edenler arasında Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de vardı. Fuarın en üst düzeyde yetkililer tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, yerli ve yabancı galerilerin standlarını ziyaret etmenin yanı sıra, 60'un üzerinde sanat koleksiyoncusunun desteğiyle derlenmiş Collectors' Stories bölümünü de dolaştı.
 
Faruk Sade unutulmadı
 
Türkiye'nin ilk kavramsal sanat galerilerinden, Ankara'nın sanat yaşamına on yıllarca yön veren Galeri Siyah Beyaz’ın kurucusu, geçtiğimiz ağustos ayında yitirdiğimiz Faruk Sade, fuar kapsamında anıldı. Sade'nin yaşamı ve çalışmalarına ithafen CI Dialogues kapsamında 5 Kasım Cumartesi günü “1980’ler, Ankara ve Galericiliğin Bir Dönemi” başlıklı bir oturum düzenlendi.