Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Çiçekler arasında bir yaz okulu

Çiçekler arasında bir yaz okulu

Çiçekler arasında bir yaz okulu25 Temmuz 2014 - 11:07
10 yıldır Türkiye'de yaşayan Brezilyalı sanatçı Camila Rocha'nın, çiçek formlarından esinlenen projesi 'Rhizome', Galeri Non'da bir yaz okuluna ev sahipliği yapacak
FİSUN YALÇINKAYA
 
Geçtiğimiz aylarda Sıraselviler'deki bir pasajda Florikültür adlı projesini sunan, yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de yaşayan Brezilyalı sanatçı Camila Rocha birkaç haftalığına bu pasajda yaşamı boyunca ilgi alanı olan çiçeklerden yola çıkarak hazırladığı eserleri sergilemiş ve İstanbul'un sanatseverleri için bu pasajı uğrak noktası haline getirmişti. Büyükannesinin farklı bitki ve çiçeklerle dolu bahçesinde büyüdüğünü ve bitkilere olan ilgisinin hiç eksilmediğini belirten Rocha bu kez benzer bir projeyi Galeri Non'un Tomtom Mahallesi'ndeki mekanına taşıyor ancak bu kez beraber çalışacağı farklı sanatçıları da davet ediyor. Rocha'ya projede, Elio Montanari’nin Rocha'nın projesi sırasında çektiği fotoğraflarla hazırladığı bir kitap eşlik ediyor. Yanı sıra Berkutay Günel'in yine Rocha'nın eserinden yola çıkarak hazırladığı 'Kaybolmak İçin' adlı çalışma da sergide yer alıyor. Eserlere eşlik eden bir de program var, Merve Ünsal'ın hazırladığı bir yaz okulu. Yaz okulu, NON’un düzenlediği Rhizome’un altında yapılacak olan bir dizi görüşmelerden oluşuyor. Ünsal, "Yaz okulunu, normal bir öğretim yılı boyunca yapılamayanları gerçekleştirmek ve öğrenmek için olduğunu algılayarak, görüşmelerin müfredatı kişilerin ihtiyaç, istek ve tasarımlarına göre belirleneceğini," söylüyor. Etkinlikler serbest bir şekilde Merve Ünsal'ın davetleri ve organize edilmiş görüşmeleri ile ilerleyecektir.
 
Camila Rocha ve Berkutay Günel.
 
Müfredatı katılımcılar belirleyecek
 
"Bütün etkinlikler halka açıktır ve herhangi bir etkinlik yönlendirmek ve yönetmek isteyen herkes merve.unsal@gmail.com adresinden letişime geçebilir," diyen Merve Ünsal yaz okuluyla ilgili olarak, "Burada dikkat çekebileceğim birkaç şey var. Birincisi, yaz okulunun müfredatı şu anda belli değil. Mümkün olduğunca farklı kişilerin inisiyatif almasını ve kendi istedikleri biçimde yönlendirmesini istiyorum. İkincisi, Camila'nın mekan ve sosyal durum yaratma kaygısına paralel olarak başka bir projeye parazit olabilecek bir kurgu olması. Diğer bir deyişle, başka bir şeyin içinde rahatça varolabilecek, belki kendi başına hiçbir zaman varolmaması gereken, mekan varsa neden kendi kendimiz için ideal eğitimi yaratmayalım üzerine giden bir çıkış noktası. Üçüncüsü ve belki de benim için en önemli olan da, sanatçının eğitimi ya da kendini geliştirmesi nasıl olur sorusuna cevap aramam. Okulluluk ve akademik araştırma ile ortak paydaları olan sanatsal araştırma, atölye pratiğini dışına çıktığı zaman kendine mekan ve durum yaratmak zorunda ve Non'daki bu mekan ve durum, benim kendi sanatsal pratiğimle cebelleşebileceğim, merak ettiğimi başkalarıyla birlikte tartışabileceğim, başkalarından öğrenebileceğim bir yer haline gelirse çok mutlu olacağım," diyor. Proje kapsamında ayrıca 25 Temmuz’da İsmail Volkan Ceylan tarafından yönetilen, Murat Senemeoğlu tarafından yazılan, yeni bir cins bitki üzerinden kurgulanmış geleneksel bir gölge tiyatrosu mekanda hayata geçirilecek.
 
Geçtiğimiz yıllarda non-stage adı altında galeri mekanı dışında performans, söyleşi ve etkinlikler düzenleyen Galeri Non bu kez galeri mekanında farklı bir projeye yer veriyor. Galerinin sahibi Derya Demir, "Non-stage mekan olarak kendine bu kez Galeri Non'u seçti diyebiliriz," diyor.