Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Christie's'in sattığı tarihi esere bakanlık engeli

Christie's'in sattığı tarihi esere bakanlık engeli

Christie's'in sattığı tarihi esere bakanlık engeli01 Mayıs 2017 - 12:05
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'den kaçırıldığı tespit edilen, Christie's müzayede evi tarafından satışa sunulan Kilia tipi idolün iadesiyle ilgili ABD'de hukuki süreç başlatıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'den yurt dışına kaçırılan Kilia tipi idolün New York’taki ünlü müzayede evi Christie’s tarafından dün satışa sunulmasıyla ilgili New York Times gazetesinde tam sayfa Açık Mektup yayınladı.
 
Bakanlık, yaptığı araştırma ve incelemede idolün Türkiye kökenli olduğunu, Manisa Müzesi'nde benzer örneklerinin yer aldığını, ayrıca Türkiye'de pek çok bölgede ele geçmiş örneklerinin bulunduğunu ve idolün Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu tespit etti. Bunun üzerine Bakanlık, müzayede evi ile iletişime geçerek bu durumu anlattı, eserin satıştan çekilmesi ve Türkiye'ye iade edilmesini istedi. İyi niyet çerçevesinde ve diplomatik yollardan yapılan bu girişime müzayede evi tarafından olumsuz yanıt verilmesi üzerine Bakanlık tarafından hukuki süreç başlatıldı.
 
Mahkeme sonucunda alınan karara göre, eser müzayedenin bir parçası olarak kalacak olmasına rağmen, en yüksek fiyatı veren kişi 60 gün boyunca beklemek zorunda kalacak. Yani Christie’s firması 60 gün boyunca ödeme kabul edemeyecek ve ürünü teslim edemeyecek.
 
Bakanlığın New York Times’ın bugünkü sayısında yayınlanan Açık Mektubu'nda, Türkiye'den kaçırılan ancak yapılan girişimler sonucu ülkeye tekrar getirtilen 'Orfeus Mozaği', 'Yorgun Herakles' heykeli ve yurt dışında bulunan 4272 adet kültürel mirasın iadesi için tüm özel koleksiyonculara, müzayede evlerine ve üniversitelere teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi: "Her iyi niyet bize arkeolojik kayıtların korunmasında ülkelerin ve kültürel toplulukların nasıl bir arada çalışabileceğini göstermektedir.  Kültürel varlıkların ticareti ve satışı, UNESCO'nun 1970 tarihli evrensel 'Kültür Varlıkların Yasadışı  İthal, İhraç ve  Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması Sözleşmesi' ve  Türkiye'nin yeraltında veya yeni bulunan sanat eserlerinin ihracını yasaklayan 1884 tarihli ulusal 'Antik Yapılar' mevzuatı gibi uluslararası ve ulusal mevzuatlarla düzenlenmektedir. Kültürel işbirliği ruhu ile bu tür tarihi eserlerin arkeolojik içeriğinin keşfedilmesi için sanat toplulukları ile süregelen işbirliğini sahiplenmekte ve bu tür eserlerin atalarından kalan yerlere dönmesi bağlamında Anadolu'nun antik eserlerinin halihazırdaki ve gelecekteki koruyucularının Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile benzer çalışmalar yapacağına ilişkin iyi niyetimizi korumaktayız."