Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Çağdaş sanatın ustaları müzayedeye çıktı

Çağdaş sanatın ustaları müzayedeye çıktı

Çağdaş sanatın ustaları müzayedeye çıktı15 Nisan 2014 - 07:04 | "Dripping Rouge" (1962) - Mübin Orhon
Önde gelen Türk ve yabancı çağdaş sanatçılara ait 218 seçkin eserin satışa sunulduğu 27. Beyaz Müzayede önceki gün Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşti
Metropolitan ve Tate gibi müzelerin yıllarca yönetiminde yer alan Sir Robert Sainsbury ve Lady Lisa Sainsbury’nin koleksiyonlarında savaş sonrası Paris Ekolü’nü en geniş temsil eden ve ‘Lekesel Soyutlama’nın en önemli ustalarından Mübin Orhon’un 1962 tarihli “Dripping Rouge” isimli başyapıtı 500 bin TL’ye alıcı bularak müzayedenin en yüksek rakama satılan eseri oldu.
 
Müzayedenin ilgiyle beklenen eserlerinden biri olan, Fahrelnissa Zeid’in 1984 yılında dönemin meşhur sanat eleştirmeni ve Ürdün’de yayımlanan ‘Fahr El Nissa Zeid’ kitabının yazarı Meg Abu Hamdan’ı resmettiği ‘Lady in Red’ isimli portre ise 350 bin TL’ye alıcı buldu.
 
Türkiye’nin dünya arenasında en fazla tanınan ve çok sayıda ödül almış sanatçılarından olan Semiha Berksoy’un Venedik Bienali’nde sergilenmiş tablolarının da yer aldığı 10 eserden oluşan koleksiyon da 27. Beyaz Müzayede’de satışa sunuldu. Semiha Berksoy’un en önemli yapıtları arasında gösterilen eserlerinin yer aldığı koleksiyonun tamamı alıcı buldu. Eserlerin satışından elde edilecek olan gelir Beyoğlu’nda kurulacak Semiha Berksoy Müzesi için kullanılacak ve müzayededen eser alan koleksiyonerlerin isimleri de bu müzenin girişinde yer alacak plaketlerde ölümsüzleştirilecek.