Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Burhan Doğançay'ı kaybettik

Burhan Doğançay'ı kaybettik

Burhan Doğançay'ı kaybettik16 Ocak 2013 - 09:01 | Fotoğraf: Uğur Bektaş
84 yaşındaki ünlü ressam, bir süredir tedavi görüyorduÇağdaş Türk resminin en önemli sanatçılarından ressam Burhan Doğançay 84 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Doğançay Müzesi’nde yapılan açıklamaya göre ünlü ressam, sabaha karşı tedavi görmekte olduğu Amerikan Hastanesi’nde vefat etti.

Burhan Doğançay için 18 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınacak. Doğançay’ın cenazesi, vasiyeti üzerine 19 Ocak Cumartesi günü Bodrum Turgut Reis’te Karabağ Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

"Mavi Senfoni", tuval üzerine karışık teknik, Burhan Doğançay, 1987.


Türk resminin "en pahalı" eserlerinden "Mavi Senfoni"

Burhan Doğançay'ın başyapıtı 'Mavi Senfoni', 2009 Kasım ayında Antik A.Ş. tarafından düzenlenen 'Çağdaş Sanat Eserleri' Müzayedesi'nde, 2 milyon 200 bin TL'ye satılarak, 2005-2010 döneminin en pahalı Türk resmi olmuştu. 1987 yılında tuval üzerine karışık teknikle yapılan "Mavi Senfoni", aynı yıl "1. İstanbul Bienali"nde sergilenmişti.

En kapsamlı sergisi 2012'de yapılmıştı

İstanbul Modern'in 23 Mayıs-23 Eylül 2012 tarihleri arasında, aralarında British Museum, Guggenheim’ın da bulunduğu 13 müzenin koleksiyonunda yer alan Doğançay yapıtlarını bir araya getirdiği "Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı” adlı retrospektif sergi, sanatçının Türkiye'de şu ana kadar yapılan en kapsamlı sergisi olmuştu.