Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bulutların her biri bir feryat gibi

Bulutların her biri bir feryat gibi

Bulutların her biri bir feryat gibi24 Şubat 2015 - 11:02 | 'Bulutlar' serisinden İsimsiz (2014).
Tufan Baltalar'ın Co-Pilot'ta açılan son sergisi 'Stand-by', toplumun geçirdiği bunalıma çare olarak doğanın insaniliğini öneriyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Öğle vakti uyuyan insanların gündüz düşleri gören hallerinin portreleri, bisikletin gölgesi düşmüş ormanlık alanlar ve bulut resimleri sanatçı Tufan Baltalar'ın Co-Pilot'ta açılan son sergisi 'Stand-by'da yer alıyor. Baltalar’ın üç seri olarak tasarladığı son dönem çalışmalarının görülebileceği sergide sanatçının önceki sergilerinde yer alan anlatılarından çokça izler bulmak mümkün. Baltalar sergide yer alan bulut resimleriyle ilgili olarak, "Yaşananlardan bunalıp kafanı yukarı kaldırdığında bulutları görüyorsun. Bizi bunaltan şeyler geniş düşünürsek bütün sistemler. Olumsuz yönde ilerleyen sistemin baskıcı durumunun altında kalmış insan. Aslında sistemi de insan yaratıyor ve biz mağdurlar gibi arasındayız işte. Bulutlarda da rahatlama hissi var. Bir de çok basit ve hep orada. Doğanın bir parçası olduğumuzun bildiğin göstergesi. Aslında aşağıdaki bütün şeyler yüzünden ben yukarı bakıyorum. Rahatlama arayışının duyurusu olmuş oluyor. Her biri bir feryat gibi," sözleriyle anlatıyor.
 
Tufan Baltalar, sergiden çalışmalarla.
 
Kafasını kaldırmasını gerektiren sebepleri sorduğumuzda ise, "Toplumca neredeyse hepimiz anti-depresan kullanacağız. Bütün bunlar olmasa  da insanın var oluşsal kaygıları hep var," diyor. Sergide sanatçının bisikletle yaptığı gezilerden görüntülerin resimleri de var. Sanatçı, "Bulutlara bakmanın bendeki bedensel karşılığı şehirden daha yeşili bol alanlara doğru bisiklet sürerek gitmekti. Çok sade basit ve yalın bir imge aktardım. Uyuyanlarda da rahatlama arayışı var. Bisikletle gezerken de rahatlama arayışı var ama çok genel ve bedenimle gidiyorum. Bulutlarda sadece başımı kaldırıyorum. Hepsinin en zemininde ise başımı yukarı kaldıran şeyi anlatsın istiyorum. Ben doğanın bir parçasıyız diye düşünüyorum, bunun da insaniliği hatırlatmak istiyorum. Uyuyanlarda aradığım rahatlamayı o uyuma halinde buluyorum," diyerek serginin bütününü anlatıyor.