Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bu da yünden grafiti!

Bu da yünden grafiti!

Bu da yünden grafiti!07 Şubat 2013 - 02:02 | Üzerine pembe patchwork bir battaniye örülmüş tank, örgü grafiti akımını en iyi anlatan görüntülerden biri.
Sokak sanatçıları tarafından sıkça kullanılan grafiti yöntemi, örgülerle buluştu. Örgü grafiticiler, şehrin sıkışık havasına karşı mücadele ediyorSU BAHADIR

İlk örneği 2004 yılında Hollanda'daki Den Helder şehrinde görülen "Yarn bombing" yani 'örgü grafiti', bilinen sokak grafiti tarzının aksine yünle işlenen motiflerin şehri süslemesi anlamına geliyor.

2005 yılında Amerika'da örgücülerin arta kalan veya tamamlanmayan işleriyle şehre yaydıkları 'örgü grafiti', artık dünya çapında bilinen ve kendine türüne has sanatçılar tarafından geliştirilen bir moda.

Yün graffiti ile 1 haftada kaplanmış bir karavan.


Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük dördüncü, Teksas eyaletinin en büyük şehri olan Houston'da yaşayan 37 yaşındaki Magda Sayeg'e atfedilen tür, Sayeg'in butiğinin kapı kolunu örgüyle kaplaması üzerine başladı. 2005 yılında ondan ilham alarak eşyaların üzerlerini kaplamaya başlayan "Knitta Please" grubunun etkinlikleri ilgi çekmeye başladı.

Yellow Springs, Ohio'da bulunan ve Jafagirls tarafından işletilen The Knit Knot Tree dükkanının uluslararası çapta ilgi çekmesiyle gelişen akım, "Deadly Knitshade" takma adı altında örgü graffiti akımını sokaklara yayan ve Londra'da örgü graffiti kolektifleri "Stitch London" ve "Knit The City"nin kurucusu İngiliz Lauren O'Farrell ile sokaklara yayıldı.



O'Farrell'in "stitched story" yani "dikilmiş hikaye" fikri ile şehrin dört bir yanına örgü yöntemiyle hikaye anlatan motifler çizen kolektif üyeleri, şehrin doğadan ve iletişimden uzaklığına karşı mücadele ettiklerini söylüyor.

2007 yılında Stitch and Bitch London grubu tarafından Trafalgar Meydanı'ndaki aslan heykeleri için 15 farklı ülkeden 150 örgücünün işbirliğiyle yapılan "Londra Aslanı Atkısı" yapıldı. 6 bin TL'lik gelir, kanser araştırmaları için bağışlandı.

Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda bulunan atkılı aslan heykelleri


Örgü grafiti gün geçtikçe dünya çapında daha çok ilgi görmeye başlıyor. 9 Eylül 2011 tarihinde Oklahoma City'de Plaza District'i yün graffiti ile saran "Collected Thread" yün mağazası, açılışlarının 3. yılını kutladı. Avustralya'da "Twilight Taggers" isimli yün graffiti grubu, kendilerini "iplik sanatçıları" olarak isimlendirdi. Lethbridge, Alberta'da yaşayan Joann Matvichuk 11 Haziran'ı Uluslararası Yün Graffiti günü ilan etti.

Knit The City kitabı
Lauren O'Farrell yün graffiti hakkında 'Deadly Knitshade' adı altında, 2011 yılında "Knit the City", kendi adıyla 2011 yılında "Stitch London: 20 Kooky Ways to Knit the City and More", 2013 yılında " Stitch London: 20 Kooky Ways to Knit the City and More" adıyla 3 kitap yayınladı.

Yün graffiti ile ilgili siteler; www.yarnbombing.com, www.knitthecity.com, www.knittaplease.com