Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bir Monet "Nilüfer"i daha satılıyor

Bir Monet "Nilüfer"i daha satılıyor

Bir Monet "Nilüfer"i daha satılıyor12 Haziran 2014 - 02:06
İzlenimci ressam Claude Monet’nin ünlü “Nilüferler” serisinden bir tablo Sotheby’s tarafından müzayedede satılacak

1906 tarihli eser, 23 Haziran’da Londra’daki Empresyonist ve Modern Sanat Akşam Satışı’nda yer alacak. Monet’nin göletteki nilüferleri resmettiği yaklaşık 250 tablodan oluşan serisi tüm dünyada en çok tanınan tablolar arasında. Modern sanatın gelişiminde önemli etkileri olan “Nilüferler”, Monet’nin de en büyük başarısı olarak değerlendiriliyor.

 

1890 yılında maddi olarak yeterli güce kavuşan Monet, kuzey Fransa’daki Giverny’de büyük bahçeli bir ev satın almıştır. İnanılmaz bir kararlılıkla bahçeyi hızlıca büyük bir gölete dönüştürme işine girişen sanatçının işi bittiğinde ortaya çıkan manzara, sonraki otuz yıl boyunca eserleri için sonsuz bir ilham kaynağı oldu. Monet, stüdyosuna gelen bir ziyaretçiye bunu şöyle açıklamıştı: “Nilüferlerimi anlamam biraz zaman aldı. Bu işe tamamen zevk için başlamıştım  ve yetiştirirken aklımda onları resmetmek yoktu. Manzaranın içinize işlemesi için bir günden fazlası gerekiyor. Sonra aniden bir aydınlanma yaşadım, göletimin ne kadar harika göründüğünü farkettim ve paletimi elime aldım. O zamandan beri başka neredeyse hiçbir konuyla ilgilenmiyorum.”

 

Monet’nin son dönem eserlerinden olan “Nilüferler”in etkisi, en çok, Mark Rothko gibi soyut dışavurumcu ressamların sanatında görülüyor. Gerçek nesnelerin tasviri yerine renk ve şekillerle ifade tarzına dayanan bu akım, “Nilüferler” serisinin açtığı yoldan ilerlemiştir.