Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bir kelime Bin Mesele sergisi Galeri Bu'da

Bir kelime Bin Mesele sergisi Galeri Bu'da

Bir kelime Bin Mesele sergisi Galeri Bu'da20 Nisan 2018 - 09:04
Galeri Bu, 5-28 Nisan tarihleri arasında küratörlüğünü Burçe Saraçoğlu’nun yaptığı “Bir Kelime Bin Mesele” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi “Mizojini” kavramından yola çıkarak, kadını ve kadın düşmanlığını merkezine alıyor.

“Mizojini ile biz, tüm insanlık olarak burnumuzun dibinde olup da görmediğimiz ya da algılayamadığımız bir savaşın içinde bulunuyoruz.” ( Jack Holland, Mizojini: Dünyanın En Eski Önyargısı Kadından Nefretin Evrensel Tarihi - 2016, s.287)

 

“Mizojini” kadınlara karşı düşmanlık, nefret, kadınların aşağılanması veya cinsiyet özelliklerinden dolayı küçümsenmesi olarak tanımlanabilir. 1656 yılında Oxford English Dictionary sözlüğünde ortaya çıkan bu kavram daha önceleri 1630 yılında, Iren Joseph Swetnam’ın “Cinsel Arzulu, Tembel, Çığırtkan ve Değişken Tabiatlı Kadınlar Hakkında” adıyla yayınlanan eleştirel bir makalesinde kullanılıyor.

 


Kadına karşı meşrulaştırılan mizojinik her türlü şiddet, tecavüz, kadın bedeninin metalaşması ve nefret söylemi gibi benzer önyargıların günümüzde hala devamlılık göstermesi insani gelişmişliğin ve ekonomik ilerlemenin engeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın kimliğine karşı yapılan söylemler, kadın bedeninin maruz kaldığı sözsel ve fiziksel saldırılar, kadının kendisi dışında kendi hayatına yönelik söz sahibi birçok insanın çoğalmasına neden olmuştur! Jack Holland, Mizojini: Dünyanın En Eski Önyargısı adlı kitabında; “İnsanlar, tekerleği bulmadan çok önce mizojiniyi buldular ve bugün tekerleklerimiz Mars’ta dönerken, bu çok eski buluş hala pek çok kadını tutsak ediyor. Başka hiçbir önyargı bu kadar uzun süre yaşamadı ve bu ölçüde dayanıklılık göstermedi.”  diyor.


Beş harf bir kelimeden meydana gelen “kadın” sözcüğünün yol açtığı bu sonuçlar birçok meseleyi de beraberinde getiriyor aslında… “Bir Kelime Bin Mesele” sergisi bu meseleleri 11 farklı sanatçıyı bir araya getirerek konuyu genişletip kişisel deneyim ve birikimlerden oluşan anlatım biçimleriyle irdeliyor.  Sergide; Beyza Boynudelik, Damla Yalçın, Eda Emirdağ, Hülya Sözer, İpek Duben, Leyla Emadi, Meltem Sırtıkara, Nur Koçak, Sena, Tan Taşpolatoğlu ve Yağmur Yılan’ın çalışmaları yer alıyor.


 “Bir Kelime Bin Mesele” Sergisi 5-28 Nisan tarihleri aralığında Pazar ve Pazartesi günleri hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.