Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bedri Rahmi'nin 'İstanbul'u müzayedede

Bedri Rahmi'nin 'İstanbul'u müzayedede

Bedri Rahmi'nin 'İstanbul'u müzayedede02 Mart 2015 - 10:03
Türkiye resminin başyapıtlarından olan tablo, 7 Mart'ta müzayedeye çıkacak
FİSUN YALÇINKAYA
 
Türkiye'de resim sanatında çığır açan bir isim olarak tanımlanan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun başyapıt eseri 'İstanbul' ilk kez bir müzayedede satışa sunuluyor. 7 Mart'ta 15.00'de Antik Palace'ta Antik A. Ş. tarafından düzenlenecek müzayedede 800 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunulacak eser Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun İstanbul'la özdeş bir sanatçı olduğunu ispatlar nitelikte. Eser ve müzayede hakkında müzayedeyi yöntecek olan Olgaç Artam'la konuştuk. 
 
Öncelikle bu müzayedenin sizin için önemi nedir? 
 
Türkiye’nin en değerli sanatçıların 1950 sonrasına tarihlenen başyapıt eserlerinden oluşan müzayedemizde 200 seçkin eser satışa sunacağız. Türk resim sanatında modernizmi başlatan ve çığır açarak bugünkü sanat ortamının tohumlarını eken ustaların ustaları Ali Avni Çelebi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’una ait başyapıt eserler satışa sunuluyor. İçerikten biçime Türk resim sanatına yeni bir soluk getirerek öncü ve cesur tarzları ile yönlendiren bu büyük ustaları saygıyla anıyoruz. Sanatçının aile koleksiyonundan müzayedeye gelen, 'İstanbul' adlı eser, tuval üzerine yağlıboya, çift imzalı ve 1955 tarihli. Başyapıt eserin müzayede açılış fiyatı 800 bin TL. Türkiye'de ekspresyonist kompozisyonlarda yeni bir çığır açan ve Türk resminde modernizmi başlatan Ali Avni Çelebi'nin devrim olarak kabul edilen 'Dünyayı Gören Göz' konulu başyapıt eseri 600 bin TL açılış fiyatı ile müzayedede satışa sunulacak. Mübin Orhon, müzayedede 1963 dönemi 'Delacroix'a Saygı Serisi'nden' bir şaheseri ile yer alıyor. Fahrel Nisa Zeid’in kitaplara konu olmuş 'Soyut' çalışması, Nejad Melih Devrim imzalı soyut çalışmalar, Hakkı Anlı, Albert Bitran, Abidin Dino ve Avni Arbaş gibi Paris ekolünün önde gelen isimlerinin başyapıt niteliğindeki eserleri de müzayedede yer alıyor. Eren Eyüboğlu'nun 'Sivaslı Gelin' isimli başyapıt niteliğindeki görkemli eseri, Orhan Peker’in Gülibik serisinden 'Çocuk' ve 'Atbaşı' konulu eserleri, Erol Akyavaş’ın farklı dönemlerinden çalışmaları ve Burhan Doğançay’ın 'Kurdeleler' serisinden tuvalleri de müzayedede yer alıyor.
 
Bu müzayedede yer alacak eserler nasıl bir araya geldi?
 
Sanatçı aileleri ve özel koleksiyonlardan çıkan çok değerli eserler bir araya geldi. Tüm sanatseverleri bu eserleri bir arada görmek için sergiye bekliyoruz.
 
Müzayedenin en öne çıkan eseri olan Bedri Rahmi’nin ‘İstanbul’ eserinin özelliği nedir? 
 
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun geride bıraktığı en detaylı ve en büyük ebatlı tuval eseridir 'İstanbul'. Ferit Edgü eser için “Bir kente duyulan aşk bir ressamın fırçasından ancak böyle anlatılabilirdi,” diyerek tanımlıyor. Anadolu renkleri ve nakışları ile harmanlanmış dev bir başyapıt. Sanatçının 'İstanbul Destanı' adlı şiirinin her satırını yaşatan tablo 1955 yılının İstanbul’unu Bedri Rahmi Eyüboğlu gözüyle izleyiciye aktarıyor. Erol Akyavaş, Orhan Peker, Turan Erol, Devrim Erbil gibi değerli sanatçılara hocalık yapmış Bedri Rahmi Eyüboğlu’nın günümüz Türk sanatındaki etkisi çok büyüktür. Ustaların ustası olarak anılan değerli sanatçının aile koleksiyonundan çıkan eserleri koleksiyoncular ve müzeler için büyük önem taşımaktadır.