Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Barış Manço için çizdiler

Barış Manço için çizdiler

Barış Manço için çizdiler30 Eylül 2015 - 10:09
Aralarında Adnan Çoker, Bedri Baykam, Bahadır Baruter'in bulunduğu seksen sanatçı, Manço'nun 80 şarkısını 'Sözler: Barış Manço' sergisi için yorumladı
FİSUN YALÇINKAYA
 
'Alla Beni Pulla Beni', 'Acıh da Bağa Vir', 'Kol Düğmeleri', 'Ayı'nın aralarında bulunduğu tümünü Barış Manço'nun yazdığı 80 unutulmaz şarkı, şimdi birer sanat eserine dönüştü. Adnan Çoker'den, Kezban Arca Batıbeki'ye, Bedri Baykam'dan, Bahadır Baruter'e 80 sanatçı birer şarkı seçip yorumladı. Proje kapsamında ortaya çıkan sanat eserlerinden bir kitap bir de sergi hazırlandı. 'Sözler: Barış Manço' isimli sergi 29 Ekim 2015 tarihine dek İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray Lisesi karşısında bulunan Eski Postane binasındaki sergi salonunda yer alacak. Eserlerin yer aldığı aynı adlı kitap ise kitapçı raflarında meraklıları bekliyor. Sergi, Muzikotek'in kurucusu ve başkanı Dağhan Baydur'un iki yıl önce The Beatles grubunun şarkıları için çizilen illüstrasyonlardan oluşan, Alan Aldridge'in hazırladığı 'The Beatles Illustrated' kitabından ilham almasıyla ortaya çıkmış. Bu kitabın benzerini Türkiye'de yapmak isteyen Baydur, "Türkiye'de böyle bir örnek yoktu ve kimin eserleriyle yaratılır diye fazla düşünmek gereksizdi: Tartışmasız Barış Manço. O hem hayattayken hem de başka bir boyuta geçtiğinde popülerliğini kaybetmemişti. Bu anı-eserde Barış Manço felsefesinin müzik sanatı ile yaratmış olduğu etkiyi görsel sanatla tekrarlamak istedik," diyor.
 
Önceki akşam gerçekleşen sergi açılışında konuşan sanatçının eşi Lale Manço ise, "Barış Türkiye'de ilklerin insanıydı. Kendini her şekilde ifade etmek isteyen biriydi. Bu sergide onun yapmadığı ama onun adına yapılmış ilklerden bir tanesi. En önemli tarafı da Barış aynı zamanda grafiker, illüstratördü. Bunu çok az kişi bilir. Onun yapamadığı şeyleri, belki bu kitap tekrar önemli sanatçılarla yaptı. Burada bir de çok genç sanatçılar çok yaşlı sanatçılar birleştiler. 7'den 77'e oldu," dedi.