Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bacağını doğrult ve ateş et

Bacağını doğrult ve ateş et

Bacağını doğrult ve ateş et16 Haziran 2014 - 09:06
Çinli sanatçı Ai Weiwei, bacağını bir silah gibi doğrulttuğu fotoğrafını Instagram'a koyarak yeni bir akım başlattı - "Leg-gun"
 
Andy Warhol'dan sonra dünyada en çok tanınan çağdaş sanatçı olma unvanına sahip Çinli sanatçı Ai Weiwei, ününe ün katan yeni bir akım yarattı. 11 Haziran'da Instagram hesabı üzerinden bacağını iki koluyla kaldırıp, ayağını da silah gibi ileri uzatarak çektiği fotoğrafı sayısı binlerin üzerindeki takipçisiyle paylaştı. İşte olan bundan sonra oldu. Tüm dünyadan ama özellikle Çin'den sayısız insan, Ai Weiwei'ye bacaklarını silah gibi doğrulttukları fotoğrafları mail atmaya başladılar. Ai Weiwei de birkaç gün içinde çok sayıda fotoğrafı paylaştı.
 
İlk bakışta komik ve protest görünen bu enterasan akımın nereden çıktığı gizemini koruyor. Ai Weiwei'den henüz bacağını neden doğrulttuğunun açıklaması gelmedi ancak birkaç teori var. Sanatçının ABD'de okullardaki silahlı saldırıları kınama ya da göstericilerle çatışmaların gerçekleştiği Çin'deki Tiananmen Meydanı'ndaki olayların 25. yılına bir gönderme olabileceği düşünülüyor. Tüm dünyadaki insan hakları ihlallerine karşı duruşuyla tanınan Ai Weiwei'nin bu hareketi Brezilya'daki dünya kupasını protesto etmek için yaptığını iddia edenler dahi var. Weiwei'nin bir şeyleri ya da sistemi protesto ettiğini düşünenler fazla ama sadece eğlence için yapıldığına inananlar da var. Şimdilik tek bilinen Weiwei'nin kendisine gönderilen ya da paylaşılan fotoğrafları Instagram üzerinden sürekli yayınlamaya devam ettiği.
 
Çin hükümetini demokrasi ve insan hakları konularında eleştiren sanatçı, 2011'de vergi yolsuzluğu suçlamasıyla kısa bir süre hapsedilmişti. Günümüzün en saygın sanatçıları arasındaki Ai Weiwei'ye karşı yapılan suçlamalar tüm dünyada büyük tepki çekmişti. 
Etiketler: Ai Weiwei  leg-gun  Çin  sanat  instagram