Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ayçesu Duran'ın sergisi PİLOT'ta

Ayçesu Duran'ın sergisi PİLOT'ta

Ayçesu Duran'ın sergisi PİLOT'ta04 Kasım 2019 - 05:11
PİLOT, Ayçesu Duran’ın ‘Üç Gün İki Gece’ isimli solo sergisine 8 Kasım ve 14 Aralık 2019  tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. 
Üç Gün İki Gece, insanın doğayı romantikleştirme dürtüsü ve bu durumla çelişen hoyrat  davranışlar bütününe odaklanmakla birlikte, ilkel ile modern yaşama biçimleri arasında  paralellikler kuruyor. Ayçesu Duran, çalışmalarında, tanıdık olanı yabancılaştırarak, hayal  gücüne açılan kapıyı aralamayı amaçlıyor.   
 
 
Sergi ismini çağımızın sosyal düzeninin sınırlarını çizdiği birçok zaman diliminden birinden  alıyor. ‘Uzun hafta sonu’ olarak da bilinen bu deyiş, geri dönmenin kaçınılmazlığı ile beraber  alternatif bir gerçekliğe sığınışı temsil ediyor. ‘’Üç gün iki gece’’ olarak dilimize yerleşen ve  genellikle kentten kırsala yapılan bu kaçış, modern bir masalı çağrıştırıyor. Doğal ve yapay üç  boyutlu referanslarla, sanatçı, insanın doğayı sistematikleştirdiği, yorumladığı, faydalandığı,  dönüştürdüğü, adlandırdığı, şekillendirdiği, yücelttiği ve kutsallaştırdığı farklı biçimleri  araştırıyor.     
 
 
 
İnsanlar için insanlar tarafından tasarlanan nesneler ve insanlığın kendine mal ettiği doğal  ürünler sanatçının pratiğinin temelinde yer alıyor. Duran, günlük nesnelerle incelikle  tasarlanmış birliktelikler kurarak yapısallaşmış gerçeklik algısını kırmayı amaçlıyor. Anlatısını  ‘readymadeler’ üzerinden kuran sanatçı, bu sergide insan davranışı ile hazır nesneler arasındaki  diyalektik ilişkiyi yakından inceliyor.  
 
 
  
Etiketler: Ayçesu Duran  pilot