Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Auschwitz günlüğü bulundu

Auschwitz günlüğü bulundu

Auschwitz günlüğü bulundu30 Mayıs 2013 - 01:05 | Polonyalı mahkumlar günlükte kampı detaylı olarak resmetmiş.
Güney Polonya'daki Nazi toplama kampı mahkumlarının tutmuş olduğu kapsamlı günlük Auschwitz-Birkenau Müzesi'ne bağışlandıAuschwitz-Birkenau Müzesi Çarşamba günü, Güney Polonya'daki Nazi toplama kampında kalan Polonyalı tutsakların hazırlayıp resimlediği bir günlük bulduklarını açıkladı.

Müzenin sözcüsü Bartosz Bartyzel, 3 mahkumun şiirlerinin, kara kalem, tükenmez kalem ve sulu boyayla resmettikleri gaz odaları ve idam sehpalarını içeren resimlerin bulunduğu günlüğün emekli Amerikan askeri Clifford Hensel'ın dul eşi tarafından bağışlandığını açıkladı. "Yazıları yazanların ve çizimleri yapanların isimleriyle numaralarını biliyoruz ancak günlük tutmayı nasıl başardıklarını henüz belirleyemedik. O dönem kağıda ulaşım oldukça zordu" diyen Bartyzel, tutsakların günlüğü teğmen Clifford Hensel'a kendilerini kurtardığı için verdiğini belirtti. Günlüğün ilk sayfasında Lehçe "Polonyalılara yapılan yardım için minnet duyuyoruz" yazısı bulunuyor.

Teğmen Hensel'ın 2008 yılında hayatını kaybetmesi üzerine günlüğü bulan dul eşi Eleanor'un, günlük için en uygun yerin müze olduğunu düşünerek günlüğü bağışladığını açıklayan müze koleksiyonları müdürü Elzbieta Cajzer, "Bu bağış hem sanatsal olarak hem tarihi olarak büyük önem taşıyor" diye belirtti.