Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Arter’den iki yeni sergi

Arter’den iki yeni sergi

Arter’den iki yeni sergi17 Ekim 2016 - 11:10 | 'Harem', Nil Yalter, video, 1979.
Nil Yalter'in Türkiye'deki en kapsamlı retrospektif sergisi ve Bilge Friedlaender'in Türkiye'de sanatseverlerle buluşmamış işleri 14 Ekim-15 Ocak tarihleri arasında görülebilecek
ASLI İZMİRLİ
 
Arter, 14 Ekim 2016 - 15 Ocak 2017 tarihleri arasında, Bilge Friedlaender’ın 'Sözcükler, Sayılar, Çizgiler' ve Nil Yalter’in Türkiye’de bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı retrospektifi olan 'Kayıt Dışı' adlı sergilerine ev sahipliği yapıyor.
 
Küratörlüğünü Eda Berkmen’in yaptığı 'Kayıt Dışı', Yalter’in yapıtlarındaki ana tema ve motiflere genel bir bakış niteliği taşıyor. Yalter’in resim, fotoğraf, yazı, kolaj, performans, video gibi farklı mecraları bir araya getiren yerleştirmelerinin birçoğu Türkiye’de ilk kez sergileniyor. Sanatçı, ana teması göç olan sergide, kayıt dışı kalmış kişi, duygu ve bilgilere geniş yer veriyor; bireyin toplumsal normlar ve kontrol mekanizmaları karşısında geliştirdiği var olma stratejilerini araştırıyor.
 
Küratörlüğünü Mira Friedlaender ile Işın Önol’un birlikte yaptıkları 'Sözcükler, Sayılar, Çizgiler' ise Bilge Friedlaender’ın 1980 yılından bu yana sergilenmemiş ve Türkiye’de izleyicilerle hiç buluşmamış eserlerini bir araya getiriyor. Sergi aynı zamanda 2000 yılında aramızdan ayrılan sanatçının vefatından sonra gerçekleşen ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor.