Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » ARCOMadrid'de odak Türkiye

ARCOMadrid'de odak Türkiye

ARCOMadrid'de odak Türkiye17 Şubat 2013 - 07:02
İspanya'nın başkentinde yapılan, dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından ARCOmadrid'de bu sene Türkiye mercek altına alınıyor. "Focus Turkey"nin seçkisini ünlü küratör Vasıf Kortun üstlendi
YASEMİN BAY / MADRİD

İspanya'nın başkentinde gerçekleştirilen ve dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarları arasında yer alan, bu yıl Türkiye’nin konuk ülke olduğu ARCOmadrid Sanat Fuarı 13 Şubat’ta başladı. ARCOmadrid Sanat Fuarı'nda, “Focus Turkey” başlığı altında düzenlenen ve seçkisini Vasıf Kortun’un üstlendiği program kapsamında Türkiye’den 10 galerinin standı yer alıyor. Ayrıca pek çok yan etkinlikle Türkiyeli sanatçıların eserleri izleyiciyle buluşuyor.

32. kez düzenlenen ARCOmadrid çağdaş fuarının açılışı İspanya Veliahtı Prens Felipe ve eşi Prenses Leticia tarafından gerçekleştirildi. İspanya Eğitim Bakanı Ignacio Wert, Madrid Belediye Başkanı Ana Botella, Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu ile Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nin da katıldığı açılışta Prens Felipe ve eşi Prenses Leticia, 4 Türk galerisini Hasan Bülent Kahraman'ın eşliğinde ziyaret etti.

Ayrıca, fuar alanında Türkiye’nin ARCO’ya katılımını sembolize eden Türk köşesini ziyaret ederek Kutluğ Ataman’ın video enstalasyonu hakkında bilgi aldılar. 14 Şubat akşamı Centro Cultural Conde Duque’te Madrid Türkiye Büyükelçiliği ev sahipliğinde, Eser Selen’in performansı eşliğinde bir resepsiyon gerçekleştirildi.

“Focus Turkey” programı kapsamında ana sponsorluğunu Akbank Private Banking’in üstlendiği Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı olan Contemporaryİstanbul ise 15 Şubat Cuma günü özel bir resepsiyona imza attı. Bu yıl 7 - 10 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 70’i yurtdışı, 40’ı yurt içi olmak üzere 110 çağdaş sanat galerisini bir araya getirecek olan Contemporary İstanbul, Madrid’de uluslararası koleksiyoner, galeri yöneticileri, sanat kurumu temsilcileri, sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen ve fuar alanı içerisinde Foundation Arco Lounge (Hall 8)’de yapılan resepsiyonda Contemporaryİstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Türk çağdaş sanatını dünyayla buluşturmayı misyon edindiklerini belirterek, “Türkiye’de çağdaş sanat giderek güçleniyor. Biz bu süreci daha hızlandırmayı, Türk çağdaş sanatını ve sanatçılarımızı uluslararası platformlara taşımayı ve Türk çağdaş sanatının küresel çapta bilinirliğini artırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kokteyl öncesinde görüştüğümüz Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu, "Buradaki sefaretler arasında bir rekabet vardır, ülkelerinin ARCO’ya konuk ülke olarak katılması için. Bizim sanatçılarımız o kadar ilgi çekiyor ki, bize konuk ülke olmamız için davet geldi. ARCO galerilerimize sağladığı alan için ücret almadı. Fuar alanı dışında da ay sonuna kadar yayılan pek çok etkinlikle Türk sanatını, sinemasını buraya taşıyoruz" dedi.

17 Şubat'a kadar süren fuarda Türkiye'den Dirimart, Elipsis Gallery, Maçka Sanat Galerisi (Msg), Mana, Nev İstanbul, Non, Pilot, Rampa, Rodeo, X-Ist yer alıyor. Bu yıl 201 galerinin katıldığı fuarı her yıl ortalama 150 bin kişi geziyor.

Fuardan notlar

* "Focus Turkey" programı için 150 metre karelik alan ayrıldı.

* Yan etkinliklerde Centro de Arte 2 de Mayo’de Halil Altındere retrospektifi haziran ayına kadar; Matadero Madrid sanat merkezi Türkiye’den sanatçıların da yer aldığı “Here Together Now” isimli grup sergisine ve Can Altay’ın işlerine şubat sonuna kadar ev sahipliği yapacak.

* Kültürel programların uzantısı olarak Plaza Callao‘da Hussein Chalayan video gösterimi yer alırken; Cineteca’da Necati Sönmez tarafından seçilen Türkiye’den Belgesel Film Serisi ve Filmoteca’da Türkiye’den Ödüllü Filmler Serisi ay sonuna kadar seyircilerle bulaşacak.

* Küratör ve Arter Sergiler Direktörü Emre Baykal, Proje 4L Kurucusu Sevda Elgiz, 13. İstanbul Bienali Küratörü ve SKOR Direktörü Fulya Erdemci, 13. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer, Collectorspace Program Direktörü ve M-Est.Org Editörü Özge Ersoy; sosyolog, sanat Tarihçisi ve Kadir Kas Üniversitesi doçenti Pelin Tan, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner fuar kapsamında gerçekleşen konferanslara konuşmacı olarak katıldılar.