Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ara Güler'e fahri doktora

Ara Güler'e fahri doktora

Ara Güler'e fahri doktora07 Mart 2013 - 11:03
1950’den günümüze sanat alanındaki çalışmalarıyla saygı toplayan fotoğrafçı Ara Güler, 'fahri doktora' ünvanına layık görüldüSELİN SAYAR

Salı akşamı Tophane-i Amire Kültür Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda gerçekleşen törende Ara Güler’e Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafınca "Fahri Doktora" unvanı verildi.

1950’de başlayan gazetecilik kariyerinde fotoğraf makinesini elinden bırakmayan Güler, salona aynı zamanda yakın arkadaşı olan Türk edebiyatının önemli ismi Doğan Hızlan’la beraber geldi. İlk konuşmayı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız yaptı ve Ara Güler'e hitaben “Türk fotoğrafçılığının en büyük duayeni, benim için çok özelsiniz” dedi.

Karayağız’ın konuşmasının ardından barkovizyonda “Ara Güler’e Saygı Belgeseli” döndü. Belgeselde Coşkun Aral, Nebil Özgentürk, Doğan Hızlan, Ercan Aslan, Orhan Pamuk ve Bruno Barbey’in Güler’le ilgili söyledikleri salondakilerden de alkış aldı.

"Birikimi tarihe mal etmek gerek"

Konuşmaların ardından sahneye gelen Güler, fotoğrafçıların görsel tarihi yazdıklarını belirterek “Foto muhabirlik, yaşanan devrin aynasını tarihe yazmaktır. Foto muhabirler biraz da tarihçi sayılırlar. Bu benim ikinci fahri doktora alışım. Demek ki bir şeyler yapmışım ve birileri de bunun farkına varmış. Bunlar insana şevk veriyor. Daha da güzel işler yapmak lazım, bu kadar yetmez ama artık ömrün sonlarına geldik diye düşünüyorum. Bundan sonra yapılması gereken, birikimi tarihe mal etmektir” dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Yalçın Karayağız, Prof. Zeki Alpan ve Prof. Yusuf Murat Şen, Güler’e Fahri Doktora belgesini takdim etti. Törenden sonra gerçekleşen klasik gitar resitalinin ardından, küratörlüğünü Doç. Ozan Bilgiseren’in yaptığı “Ara Güler’e Saygı” fotoğraf sergisine geçildi. Güler’e ait fotoğrafların yer aldığı sergi 30 Mart’a kadar Tophane-i Amire Kültür Merkezi Tek Kubbe Salonu’nda sergilenecek.