Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Antik 'aşk evi' sponsor bulamıyor

Antik 'aşk evi' sponsor bulamıyor

Antik 'aşk evi' sponsor bulamıyor22 Temmuz 2016 - 10:07
Side Antik Kenti'nde 2009 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür Bakanlığı'ndan alınan bütçenin düşmesi nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı sponsor desteğine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı
MİTHAT ABAKAN / Antalya DHA
 
Antalya'da bulunan Side Antik Kenti'nde bu yıl kazı çalışmaları 30'u yabancı uzman olmak üzere toplam 60 kişilik ekiple beş ayrı bölgede yapılacak. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Side Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2009 yılından bu yana sürdürüldüğünü ve bu yılki kazı çalışmalarına da kısa sürede başlanılcağını duyurdu. Alanyalı, ekipte Anadolu Üniversitesi, Avusturya Graz Üniversitesi, Viyana Bilimler Akademisi ile Berlin ve Münih Alman Arkeoloji Enstitüleri'nden de görevlilerin yer aldığını açıkladı.
 
Bu yılki kazı çalışmalarında ekonomik anlamda sorunlar yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Alanyalı, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen bütçemiz çok düştü. Geçen yılla kıyaslarsak yaklaşık 3'te 2 oranında azalma var. Bu nedenle yapmak istediğimiz bazı çalışmaları mecburen erteliyoruz. Ödeneklerdeki düşüş Antalya'da devam eden bütün kazı bölgelerini etkiledi. Kazıların tamamında ödenek sıkıntısı var. Bu sene 15 Ağustos'ta çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kalacağız" dedi.
 
 
Tuvalet olduğunu öğrenen vazgeçiyor 
 
Prof. Dr. Alanyalı, Side Antik Kenti'nin görsel imajı haline gelen Apollon Tapınağı'nın da içinde bulunduğu Tapınaklar Bölgesi'ndeki çalışmaların üçüncü aşamasına geçilmesi gerektiğini, ancak ödenek yetersizliğinden yapılamadığını vurguladı. Hüseyin Sabri Alanyalı sözlerine şöyle devam etti: "Bölgedeki çalışmalarımız için sponsor arıyoruz. Sponsor bulunabilirse Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı ve Bazilika'nın olduğu bölgedeki çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Çeşitli kişi ve kurumlar zaman zaman çalışmalara sponsorluk yapıyor. Ancak bazen çok ilginç durumlarla da karşılaşıyoruz. Mesela Side Antik Kenti'de bir yapı var. Sponsor olmak isteyenler yapının ne olduğunu ve antik dönemde ne amaçla kullanıldığını soruyor. 'Aşk evi' (genelev) veya 'tuvalet' olduğunu söylediğimizde sponsorluktan vazgeçiyorlar."