Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Antalya’da bir Pera Müzesi

Antalya’da bir Pera Müzesi

Antalya’da bir Pera Müzesi07 Aralık 2015 - 11:12
Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın desteğiyle açılan Antalya Kültür Sanat, 28 Şubat'a kadar Picasso ve Ara Güler sergilerine ev sahipliği yapıyor
NİL KURAL
 
Antalya’nın en merkezi noktalarından birinde dış cephesindeki renkli borularla gözden kaçırmanızın imkansız olduğu, kapısında Picasso ve Ara Güler sergilerinin afişlerini gördüğünüz bir bina var: Antalya Kültür Sanat. Antalya’nın sakinleri bu binayı 1971 ve 2008 yılları arasında hizmet veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetim merkezi olarak hatırlayabilir. Ancak oda yeni binaya taşınınca bu binayı kültür sanatın hizmetine sunulmuş. Mimar Sinan Genim’in ona uluslararası sergileri ağırlayacak iklim ve teknik donanımı kazandıran projesi uygulamaya konulmuş, İnan Kıraç destek olmuş ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı, sergilerin sorumlusu olarak İstanbul’da Pera Müzesi’ndeki misyonlarını Antalya’nın hizmetine sunmuş. Hepsinin sonucu ise Antalya Kültür Sanat.
 
İnan Kıraç müzeyle ilgilerini “Antalyalı değiliz ama Antalya’yı sevdik” diyor ve şehirdeki büyük çaplı eğitim çalışmalarının ardından şimdi şehirde kültür sanat alanında çalıştıklarını söylüyor. Bu tür girişimlerin şehrin kaliteli turist kalitesini de artıracağını vurguluyor. İstanbul Pera Müzesi’nde her ziyaretçinin cebine 20 TL konmuş gibi bir çalıştıklarını söyleyen Kıraç, ekliyor: “Bunun başka yolu yok.”
 
Müzede açıldığı 17 Eylül’den beri sergilenen Picasso ve Ara Güler sergilerinin ikisi de 28 Şubat 2016’ya kadar gezilebilecek. Picasso’nun gravür ve seramiklerinden 54 parçanın sergilendiği “Kadın ve Boğa” başlıklı sergisi, dehanın Malaga’daki evinden getirilen özel eserlerden oluşuyor. Serginin üst katında Picasso’nun iki eşinin resimlerinden oluşuyor. Alt kattaki boğa gravürleri ise ilk kez Avrupa dışında sergileniyor. Sanatçı için büyük önem taşıyan bu iki figür, bu sergiyle Antalyalılara sunuluyor.
 
Müzede şu an sergilenen diğer sanatçı ise Türkiye fotoğrafının dev ismi Ara Güler. Müze, onun engin koleksiyonundan Antalya’yı merkeze aldığı fotoğrafları çıkarmış ve ortaya “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözünden Antalya” çıkmış.
 
Müzenin önümüzdeki programı ise belli. Mart ayında müze Andy Warhol’u konuk edecek. 
Sergi salonlarının yanı sıra 120 kişilik bir oditoryuma ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleşebileceği atölyelere sahip müze, 2 bin metre karelik alanında Antalyalıların hayatında önemli bir yer edinmeye aday.