Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Anıtların heykeltıraşı için anma sergisi

Anıtların heykeltıraşı için anma sergisi

Anıtların heykeltıraşı için anma sergisi19 Ekim 2012 - 07:10
Türkiye'nin pek çok şehrin meydanındaki cumhuriyet anıtlarında imzası olan Tankut Öktem ölümünün 5. yılında retrospektif bir sergiyle anılıyorAnıtsal heykelleri ile tanınan ve Türkiye'nin pek çok şehrin meydanındaki cumhuriyet anıtlarında imzası olan Tankut Öktem ölümünün 5. yılında retrospektif bir sergiyle anılıyor. 1999 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen Tankut Öktem, 2007'de geçirdiği trafik kazası sonucunda vefat etmişti.

Caddebostan Sanat Galerisi'ndeki retrospektif sergi, sanatçının tüm dönemlerine ışık tutmayı amaçlıyor. 3 yaşındayken balmumu ve çamurdan heykeller yapmaya başlayan, 7 yaşında resimleriyle Harika Çocuk seçilen, 1988 Sanat Olimpiyatlarında “Sevgi” adlı eseriyle dünya heykeltraşları arasında ilk 10’a giren Öktem'in sergisinde ilk dönem soyut formlardan figüratif geleceğini haberleyen "Özgürlük Yüzleri"ne dek birçok eseri yer alıyor. Ayrıca sergide ilk defa sanatçının Türkiye’nin pek çok ilinde yer alan büyük anıtlarının figürleri de yer alacak.

Tankut Öktem (1940-2007)
Sanatçı 64 yıllık sanat yaşamında aralarında Manisa Kuva-i Milliye ve Atatürk Anıtı, Kara Harp Okulu Harbiyeli Anıtı, Kastamonu Şerife Bacı Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Magosa Özgürlük Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Çanakkale Anıtları’nın da olduğu yüzden fazla esere ve dev şehitlik anıtlarına imza attı. Öktem’in Kuvayı Milliye ve Atatürk Anıtı, bugün hala Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük anıtı olarak literatürdeki yerini koruyor.

Sanatçı yaşamının son yıllarında Bursa Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesindeki heykel atölyesinin iki defa kundaklanılarak yakıldığını belirtmiş ve şunları söylemişti: "Atölyem yandıktan sonra devletin çeşitli kademelerinden bir geçmiş olsun dileği bekledim. Bu, Bursa Valiliği dahil bir tek kişinin bile aklına gelmedi. Türkiye’de 100 şehitliğin 90’ını ben yapmışım, böyle bir kişiye bir jestte bulunmak ‘geçmiş olsun hoca’ demek, 30 torba çimento gönderip jest yapmak bu kadar zor bir şey mi?"
Öktem'in sergisi 31 Ekim - 10 Aralık tarihleri arasında görülebilecek.