Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » AKM'nin sergisi

AKM'nin sergisi

AKM'nin sergisi30 Eylül 2012 - 07:09
SALT, Atatürk Kültür Merkezi'nin 31 yıllık zorlu yapım sürecini sergiliyor...SALT tarafından, Kalebodur desteği ve Tabanlıoğlu Mimarlık katkısıyla 6 Ocak 2013'e kadar sürecek olan "Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977" sergisi Türkiye’deki modernleşme sürecinin mimarlık ve üretimdeki yansımalarını inceliyor. Türkiye’nin modern kültüründeki mihenk taşlarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) 31 yılı bulan zorlu yapım süreci ve dönemin üretim koşulları, bu sergiyle gün ışığına çıkıyor.

Sergi, AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun arşivinden belgeleri de içeren bir çalışmayla binanın tasarım ve yapım süreçlerini tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Mekânsal ve dekoratif unsurlarla, AKM’nin kurumsal tarihinin yanı sıra Hayati Tabanlıoğlu’nun mimari yaklaşımını da inceleyen sergi, İstanbul'un en sofistike yapılarından biri olan AKM'nin oluşum hikâyesini ve modern mimarinin gelişimini gözler önüne seriyor.
Küratörlüğünü Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş’un üstlendiği sergide, AKM'nin, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın hazırladığı ve Kalebodur’un finanse ettiği 1/60 ölçeğindeki maketi de sergileniyor. Sembol yapının maketi, Kalebodur tarafından, serginin kapanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na armağan edilecek.
Mimar Murat Tabanlıoğlu, birinci derece kültür varlığı olarak tescil edilen AKM’nin, ikinci yapımından (1977) yaklaşık 35 yıl sonra çağdaş teknoloji olanaklarıyla güncellenmesi ve günümüze uygun bir altyapı ile işlevlerini en etkin biçimde kazanması amacıyla yenilenebileceğini belirtiyor. Tabanlıoğlu, “AKM’nin, 2013 yılında kent yaşamına tekrar katılması konusunda kaydedilen ilerlemeye paralel gerçekleşen bu sergi, özellikle binanın mimari önemini vurgulaması ve herkese açık bir arşiv olarak sunulması açısından çok değerli. Savaş sonrası modern mimarlık bağlamında temsili özelliği olan AKM, dönemin yaratım ve üretim süreçlerini anlamak ve değerlendirmek konusunda istisnai bir analiz vakası. Özellikle Hayati Tabanlıoğlu’nun düzenli tuttuğu notlardan, arşivlediği belgelerden izlediğimiz proje geliştirme yöntemleri ve titizliği ise, mesleğin icrası ve 1960’ların mimarlık ortamının tespiti konusunda yol gösterici” diyor.