Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Akdeniz'in hasarına sanat dünyası tepkili

Akdeniz'in hasarına sanat dünyası tepkili

Akdeniz'in hasarına sanat dünyası tepkili22 Temmuz 2014 - 11:07
İlhan Koman'ın perşembe akşamı İsrail karşıtı eylem yapan bir grup tarafından kırılan heykeli sanat dünyasında büyük tepki uyandırdı. Sosyal medyada çokça konuşulan heykel hakkında İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu, "Sanatın izleri sokaklardan siliniyor," derken, Koman'ın oğlu Ahmet Koman, "Daha güzel bir gelecek ümit ediyorum," dedi
FİSUN YALÇINKAYA
 
Türk heykelinin en önemli isimlerinden İlhan Koman'ın en tanınan ve ikonik eseri 'Akdeniz' heykelinin İsrail'i protesto eden bir grup tarafından kırılmasına sanat dünyası da tepkilerini dile getirdi. İlhan Koman'ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Koman ise, eserin baş kısmının 2010'da yine İsrail'i protesto eden bir grup tarafından başörtüsüyle örtülmesini kast ederek "İstanbul'da olmadığım için hasar konusunda etraflı bilgim yok, ancak eser daha önce de zarar görmüştü, yeri konusunda da epeyce olumsuz görüş alıyoruz yıllardır. Daha güzel bir gelecek ümitlerimle," diyerek mesajını iletti. İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu, "Akdeniz heykelinin maceralı geçmişine yeni bir halka daha eklenmiş oldu. Bu müdahale ve şiddet aynı zamanda kamusal alandaki heykellerimizin makus tarihine de Işık tutuyor. Ne olursa olsun her koşulda heykellere zarar vermek çok doğal karşılanıyor artık. Çok üzücü doğrusu. Sanatın izleri adım adım sokaklardan siliniyor," diyerek kamusal alandaki eserlerin zarar görmesine dikkat çekti.
 
2010 yılında yine İsrail'e karşı
gerçekleşen eylemde, heykele başörtüsü
takılmıştı.
"Bu bir trajedidir"
 
 
Mimar, sanat eleştirmeni, yazar Ali Artun, "İlhan Koman’a saldırı, mevcut rejimin “muhafazakar sanat”ı resmileştirmesiyle birlikte tırmanan ve artık her gün yeni örnekleriyle karşılaştığımız sanat düşmanlığının bir sonucudur. İslam fanatiklerin, Afganistan’da Bamyan Budaları’na ve son olarak Irak ve Suriye’deki sanat ve arkeoloji birikimine karşı yürüttüğü ikon-kırıcılığın bir başka ifadesidir. Bu durum, yıllardır Türkiye’de bu rejimi ve onun İslamist kültür politikalarını onaylamış olan sanat yöneticilerini ve çağdaş sanatçıları da düşündürmelidir. Neo-liberal çok-kültürlülüğün nasıl bir barbarlığa dönüşebileceğini, vahşi tarikat savaşlarıyla süren siyaset alanında olduğu kadar, sanatta da izlemekteyiz," dedi. Heykeltraş, çağdaş sanatçı Mehmet Ali Uysal ise, "İlhan Koman gibi, günümüz sanatını geçmişine ve ülkenin ortak belleğine bağlayan önemli figürlere bilinçsizce ya da saçma sapan ucuz bir bilinçle saldırılmış olması bir trajedidir. İlhan Koman'ın yaptığı heykellerin yanında hayata bakış açısı, Türk heykel tarihi açısından önemi, tartışılamaz. 'Akdeniz' heykeli bir çok önemli yapıtından bir tanesidir. En popüler olanıdır. Bu durum için gerçekten üzgünüm. Bankanın bu heykeli tekrar tamir ediyor olması durumun çözümü olamaz. Asıl kafaların tamir edilmesi gerekir," dedi.