Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ai Weiwei 3D model ile sergi hazırlıyor

Ai Weiwei 3D model ile sergi hazırlıyor

Ai Weiwei 3D model ile sergi hazırlıyor29 Ağustos 2014 - 03:08
Çinli sanatçı Ai Weiwei, İngiltere Blenheim Sarayı’ndaki büyük sergisine pasaportuna el konduğu için çıkamadığı Pekin’den hazırlanıyor

Çağdaş sanatın en önemli isimlerinden Ai Weiwei, yetkililer pasaportuna el koyduğu için 2011 yılından beri Çin’i terk edemiyor. Fakat bu durum onu İngiltere’deki en büyük sergisinin hazırlıklarını detaylı şekilde kontrol etmekten alıkoyamıyor. Sanatçı, Winston Churchill’in de doğduğu yer olan Blenheim Sarayı’ndaki sergiyi mekanın üç boyutlu bilgisayar modelini kullanarak en ince ayrıntısına kadar tasarlıyor.

 

Marlborough Dükü’nün evi olan dev saraya Weiwei hiç ayak basmasa da, 3D bilgisayar modeli sayesinde her köşesini görebiliyor. Dük’ün oğlu Lord Edward Spencer-Churchill, “Başlangıçta ona fotoğraflar ve detaylı planlar gönderdik. Fakat Weiwei tam bir mükemmeliyetçi ve işlerinin nereye yerleştirildiğini karış karış bilmek istiyor. Bu yüzden sonunda ona bir model yapmak için bütün odaları lazerle taradık” sözleriyle sanatçının detaycılığını anlatıyor.

 

1 Ekim’de açılacak sergide sanatçının 50’nin üzerinde eski ve yeni işi, Churchill soyunun Van Dyck tarafından yapılmış portreleri ve 300 yıl önce kazanılmış savaşların işlendiği duvar halılarının yanında yer alacak.