Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Adını saklayacağım, sen de bilme Hutton*

Adını saklayacağım, sen de bilme Hutton*

Adını saklayacağım, sen de bilme Hutton*02 Ocak 2017 - 11:01
İkinci Dünya Savaşı sonrası adını değiştirip İngiltere'ye kaçmış Yahudi bir fotoğraf sanatçısı ve fotomuhabir Kurt Hutton yıllarca gözlerden uzak kalmış fotoğraflarıyla Leica Gallery İstanbul'da ağırlanıyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Yahudi asıllı fotoğrafçı Kurt Hübschmann, adını kullanamamış, Yahudi olduğunu gizlemek için soyadını Hutton'a çevirmiş 1893 doğumlu bir sanatçı. Bu isimle İkinci Dünya Savaşı'ndan kaçarken İngiltere'ye yolu düşmüş. Burada kendisi gibi savaştan kaçan fotoğraf editörü Stefan Lorant ile Picture Post'ta çalışmış. Bazı yayınlar fotoğraflarını göstermeyi reddettiğinde dahi aşkla dönemin hayatına ayna tutan fotoğraflara imza atmayı sürdürmüş. Adını değiştirdiği ve çoğu fotoğrafını isimsiz yayımladığı için sanat tarihi onu fotomuhabirliğin öncüleri arasına yazmakta epey gecikmiş. Ta ki Avusturyalı araştırmacı Ernst Schlogelhofer, Getty Images'ta Hutton'ın fotoğraflarını bulana dek.
 
Kurt Hutton.
Araştırmacı önce ailesiyle iletişime geçmiş ve Hutton'ın oğlunu bularak hikayesini dinlemiş sonra da fotoğrafları sergilemesi için Leica'ya getirmiş. Leica da önce Almanya'da kapsamlı bir sergi açtıktan sonra ikinci kez Hutton'ı sergilemek için İstanbul'daki Leica Gallery'yi tercih etmiş. Peki, neler var bu hikayesi en az çektikleri kadar ilginç ismin karelerinde? Londra sokaklarında gülüşen Ingrid Bergman ve Alfred Hitchcock, dünyaca ünlü edebiyatçı Hemingway, kuafördeki kadınlar, ayağı sakat küçük bir çocuk, dansa gitmiş işçi sınıfından bir çift ve daha pek çokları... Weekly Illustrated, Picture Post dergilerinde 900’ün üzerinde fotoğraflı makalesi yayımlanan Kurt Hutton'ın çok sayıda fotoğrafından oluşan 'Strazburg’dan Londra’ya, Hübschmann’dan Hutton’a' adlı sergi, 11 Mart 2017'ye dek Bomontiada'da bulunan Leica Gallery İstanbul'da ücretsiz izlenebilecek. 
 
Fotoğrafçının keşif hikayesi
 
Hutton'ın fotoğraflarını gün yüzüne çıkarak Ernst Schlogelhofer, 28 Ocak Cumartesi günü Leica Akademie İstanbul’da, Getty Images’da Kurt Hutton ile karşılaşmasını ve Kurt Hutton’ın foto muhabirlik tarihindeki önemini anlatan bir seminer verecek.