Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 78'lik foto muhabiri Halep'te

78'lik foto muhabiri Halep'te

78'lik foto muhabiri Halep'te02 Ocak 2013 - 01:01 | McCullin'e "Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü"nü kazandıran Kıbrıs Savaşı karesi.
78 yaşındaki ödüllü savaş fotoğrafçısı McCullin Halep'e geri dönerek mültecileri görüntülemek istiyor1935 doğumlu ödüllü İngiliz savaş fotomuhabiri ve yazar Don McCullin 78 yaşında olmasına rağmen Suriye Halep'e giderek mesleğine devam etmeye gidiyor.

Don McCullin
1959 yılından beri mesleğine devam eden McCullin, The Observer gazetesine yaptığı açıklamada emekli olmak yerine Suriye'ye giderek savaşı fotoğraflamak istediğini söyledi. "Yıkıntı bir evde yaşayan, Türkiye sınırında oradan oraya savrulan zavallı ve yaşlı mültecilerin yanında olmayı istememin nedeni, kendime dönebilmek. Umarsız bir şekilde evimde rahatça oturmak istemiyorum. Pek çok emekli böyle bir sıkıntıyı ve mücadeleyi göze alamaz. Ben orada neler olduğunu öğrenmek istiyorum" diyen McCullin savaş alanlarına oldukça aşina.


1964 Kıbrıs Olayları sırasında çektiği fotoğrafla aynı yıl World Press Photo Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü'nü kazanan McCullin, 1993 yılında Britanya İmparatorluğu Nişanı alarak, bu nişanı alan ilk foto muhabir olmuştu.

McCullin'in eski asistani Jacqui Morris ve erkek kardeşi David McCullin tarafından hazırlanan, bazıları 30 yıl öncesine uzanan McCullin'in Sunday Times ve The Observer için çektiği fotoğraflarını açıkladığı ve haklarında bilgi verdiği belgesel filmi "McCullin" geçen Temmuz ayında sinemalarda gösterildikten sonra bu kararı alan fotomuhabir, "Kimse insanları önemsemiyor. Önemli olan sadece kendilerine bakma şansına sahip, ayrıcalıklı olan ünlüler. Asıl bu şanstan yoksun olanları düşünmeliyiz" dedi.