Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 40 yıl sonra Picasso seramikleri

40 yıl sonra Picasso seramikleri

40 yıl sonra Picasso seramikleri28 Ekim 2012 - 07:10
Picasso'nun yaptığı seramik üzerine resimler, 40 yıl sonra Taşkent'te sergilenecek.BBC'de yer alan bir habere göre, Picasso'nun seramik üzerine yaptığı ve yaklaşık 40 yıldır kimseye gösterilmeyen resimleri Özbekistan'da sergilenecek.
Taşkent Sanat Müzesi'nden yapılan açıklamaya göre, 12 eser sergide yer alacak. İlk olarak 1960'ta Taşkent'te sergilenen eserler, o yıldan bu yana özenle saklandı ve korundu.


BBC muhabiri, müzenin neden bu kadar uzun süre eserleri saklayıp sergilemediğinin ise, net olarak açıklanmadığı bilgisini verdi. Ancak otoritelere göre, Picasso'nun bu eserleri kaldırıldığı müzenin deposunda yıllarca unutuldu.
BBC'nin Taşkent muhabiri Hamid Ismailov, seramiklerin Picasso'nun yakın arkadaşı, Fransız ressam Fernand Leger ve karısına ait olduğunu söyledi. Fernand Leger'ın 1955 yılında hayata veda etmesinin ardından eşi Nadya, Picasso'nun eserlerini Sovyetler Birliği'ndeki müzelere bağışladı.


Picasso'nun da eserleri Özbekistan'daki müzeye gönderildi ve çömlek ve seramik endüstrisiyle ünlü olan Özbekistan, Picasso'nun bu eserlerini İkinci Dünya Savaşı sırasında, Rusya'nın zenginlerinden korumak için büyük özveri gösterdi.
Picasso'nun eserleri bundan böyle Taşketn Sanat Müzesi'nde yer alan koleksiyon bölümünde bölümde ziyaret edilebilecek.
1947 ve 1948 yılları arasında Picasso'nun yaklaşık 200 adet seramik üzerine resimler yaptığı biliniyor.