Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 2 bin yıllık vazo protestoya kurban gitti

2 bin yıllık vazo protestoya kurban gitti

2 bin yıllık vazo protestoya kurban gitti04 Mart 2014 - 12:03
Muhalif Çinli sanatçı Ai WeiWei'ye ait bir milyon dolar değerindeki vazo, Amerikalı bir sanatçı tarafından kasten kırıldı

Florida temelli sanatçı Maximo Caminero yerel sanatın saygı görmediğini düşündüğü için 2 bin yıllık bir vazoyu parçalara ayırdı. Çinli sanatçı Ai WeiWei'nin sergisine dahil olan parçanın değerinin farkında olmadığını belirten sanatçının 5 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

 

Varoyu kıran Amerikalı sanatçı Maximo Caminero polise verdiği ifadede Miami'deki Perez Sanat Müzesi'nin yerel sanatçıların eserlerine yer vermemesini protesto etmek için vazoyu kırdığını söyledi. Vazonun 1 milyon dolar değerinde olduğundan haberinin olmadığını belirten Caminero, durumu açıklama adına bir basın toplantısı düzenledi. Vazoyu protesto amaçlı kırdığını doğrulayan Caminero, "Bunu buradaki müzelerde eserleri hiç gösterilmeyen Floridalı sanatçılar için yaptım. Uluslararası sanatçılara milyonlar harcıyorlar ama yerel sanata saygı duyulmuyor" dedi. Vazoyu kırmayı tercih etmesinin sebebinin WeiWei'in sanatına hayran olması olduğunu söyleyen Amerikalı sanatçı, Çin'in Han Hanedanı döneminden kalma 16 vazodan oluşan "Renkli Vazolar" serisinin arkasındaki siyah beyaz fotoğrafta önce bir vazoyu tutarken, sonra da yere çarpıp kırarken görülen Ai Weiwei'den ilham aldığını söyledi. Camirero, "Bunu Weiwei'nin benim de katılmam için bir provokasyonu olarak gördüm" diye konuştu. Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması beklenen Caminero’nun vazonun ücretinin yanı sıra hapis cezası da alabileceği belirtiliyor.

 

Müzenin güvenlik görevlisi Caminero'nun renkli vazoyu tutup kaldırdığını, bırakması söylendiğinde de yere çarpıp kırdığını söyledi. Caminero yaptığı basın toplantısında WeiWei'den sergisine zarar verdiği için özür diledi.

 

Caminero'nun vazoyu kırdığı an;