Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 16. YY tablosu Yahudi aileye geri verildi

16. YY tablosu Yahudi aileye geri verildi

16. YY tablosu Yahudi aileye geri verildi29 Kasım 2016 - 12:11
Yahudi bir ailenin Nazi Almanyasından kaçarken sattığı tablo, Fransa tarafından 78 yıl sonra ailenin torunlarına geri teslim edildi
Hertha ve Henry Bromberg çiftinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Paris'te satmaya zorlandığı, 16. YY'da yapılmış bir portre, Fransa devleti tarafından çiftin torunlarına verildi.
 
New York Times'ın haberine göre, Hollandalı ressam Joos van Cleve ya da oğlu tarafından yapıldığı düşünülen erkek portresi, 1912 yılında Henry Bromberg'in babası Martin Bromberg tarafından Berlin'de bir müzayedede satın alınmıştı. Henry ve Hertha Bromberg çifti, 1938'de Nazi Almanyasından kaçmak için ABD'ye göçmeye karar verdiklerinde portreyi satmak zorunda kaldılar.
 
Resmin çiftin torunları Henrietta Schubert ve Christopher Bromberg'e teslim edildiği törende konuşan Fransa Kültür Bakanı Audrey Azoulay, geri teslim sürecinin yakın zamanda 'hızlandırılmasına' karar verildiğini, yetkililerin aynı zamanda 27 başka objenin de asıl sahiplerini tespit ettiğini ve bunların da en kısa zamanda geri verileceğini kaydetti.
 
Tablo, 1945 yılında Müttefik Kuvvetleri tarafından Salzburg'da bir madende bulunmuş, 1949'da Fransa'ya getirilmişti. 1950-60 yılları arasında Louvre Müzesi'nde sergilenen portre, sonrasında Chambéry'de bulunan Güzel Sanatlar Müzesi'ne gönderilmişti.
 
Fransa'nın işgali sırasında Almanlar tarafından ülkeden kaçırılan sanat eserlerinden yaklaşık 60 bini savaş sonrasında ülkeye geri dönmüş, bu parçaların 45 bini 1949 itibariyle sahiplerine geri verilmişti. Ancak Bromberg ailesine ait portrenin de aralarında olduğu 2 bin eser sahipsiz kabul edilmiş ve Fransız müzeleri arasında paylaştırılmıştı. 1951'den itibaren sadece 107 eserin hak sahiplerine geri verilmesi, Fransız hükümetinin bu kişileri bulup onlara eserlerini geri verme konusunda aşırı yavaş olduğu eleştirilerine yol açmıştı.