Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 12 Usta Ressam tablosu evine döndü

12 Usta Ressam tablosu evine döndü

12 Usta Ressam tablosu evine döndü13 Haziran 2014 - 03:06 | Yukarıda Venedik San Marco Katedrali'nde yer alan "Son Yemek" freskosu görülen Domenico Ghirlandaio, San Matteo Ulusal Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı Usta Ressamlar'dan biri.
Toplam değeri dört milyon euro olarak tahmin edilen on iki tane Usta Ressam tablosu San Matteo Ulusal Müzesi’ne iadesi için çalışmalara başlandı. Eserler 12 yıldır kayıptı

İtalya'nın Pisa kentinde yer alan San Matteo Ulusal Müzesi'nin 2002 yılında restorasyona gönderdiği ve bir daha geri dönmeyen 12 tablosu, 12 yıl sonra dünyanın dört bir köşesinde bulundu. 

 

İlginç olan ise, kaybolduklarının uzun süre farkedilmemesi.

 

Geçen yıl müzenin yeni müdürü Dario Matteoni, müzenin envanterinin çıkarılması için bir çalışma başlattı. Ancak o zaman, toplam on iki tablonun, 2002 yılında 31 bin euro bedelle restorasyon için gönderildikleri Lucca’dan hiç geri dönmediği anlaşıldı.

 

Matteoni geçtiğimiz Aralık ayında, tabloların geri getirilmesi için dava açtı. Ocak ayında başlatılan soruşturma sonucunda on iki tablo kurtarıldı. Yabancı satıcılarda bulunan altı resme polis el koyarken, restoratör, dört tabloyu bizzat getirip teslim etti. İtalya’daki on yıl içinde zamanaşımı kanunundan ötürü, restoratör herhangi bir ceza almayacak. Diğer iki tablo ise bir Fransız koleksiyonunda bulunuyor ve ülkeye dönmesi için çalışmalar sürüyor.

 

“Usta Ressam” yaklaşık 1800 yılından önce Avrupa’da çalışmış önemli ressamlara deniyor. Teoride, sanatçının eksiksiz bir eğitim alması, yerel loncasının “usta”sı olması ve bağımsız çalışması gerekiyor. Pratikte ise öğrenciler de kimi zaman bu tanıma dahil edildiği için, Usta Ressam kavramında, belirli bir yetkinlik seviyesi aşılmışsa, bu kıstaslardan çok sanatçının yaşadığı tarihler göz önünde bulunduruluyor.