Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 'Yıldızlar müzayedesi' haftaya

'Yıldızlar müzayedesi' haftaya

'Yıldızlar müzayedesi' haftaya05 Aralık 2016 - 11:12 | Felix Ziem'in 'İstanbul' eseri, müzayedede görücüye çıkacak eserler arasında.
Antik A.Ş. Müzayede Evi'nin önümüzdeki hafta cumartesi günü düzenleyeceği 294. müzayedede aralarında Halil Paşa'nın, Nazmi Ziya'nın Süleyman Seyyid'in olduğu ressamların 'yıldız' eserleri satışa çıkacak
FİSUN YALÇINKAYA
 
Antik A.Ş. Müzayede Evi, gelecek hafta cumartesi günü saat 15.00’te Antik Palace’ta 294. müzayedesini gerçekleştirecek. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam’ın yöneteceği müzayedede çok sayıda değerli ismin tablolarına yer verilecek. Müzayede, sezonun en merakla beklenen en heyecanlı etkinliklerinden biri olmaya aday. Halil Paşa, Felix Ziem, İbrahim Çallı müzayedede eserleri satışa sunulacak isimlerden sadece birkaçı... Bu vesileyle Turgay Artam’dan müzayedeyi dinledik.
 
Müzayedede Halil Paşa, Felix Ziem, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya’nın arasında olduğu isimlerin eserleri satışa sunulacak. Müzayedede rekor beklentiniz var mıdır?
 
10 Aralık Cumartesi günü 294. müzayedemizi gerçekleştiriyoruz. Klasik tablolar ve değerli antikaların yer aldığı özel koleksiyonlardan oluşan seçki sıra dışı eserleri bir araya getirdi. Usta ressamlarımızın çok önemli eserleri satışa sunulacak. Örneğin, Halil Paşa’nın ‘Göksu’da Sandal Sefası’ Türk resim sanatının rüya eserlerinden biridir. Teklif usulü ile satışa sunulacak esere şimdiden 1.5 milyon TL teklif geldi. Bunun dışında Felix Ziem’in görkemli ‘İstanbul’ konulu eseri de sanatçının başyapıtlarından biri. Nazmi Ziya ve Süleyman Seyyid eserlerinin de müzayedede büyük ilgi görmesini bekliyorum, ama tabiki her zaman son sözü koleksiyoncular söyler. Biz en güzel şekilde hazırlıklarımızı yapıyor ve bu muhteşem eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz.
 
Müzayedede hangi eserler öne çıkıyor, hangi eserler daha çok dikkat çekiyor?
 
Halil Paşa ‘Göksu’da Sandal Sefası’ ve Felix Ziem ‘İstanbul’ gibi, Türk ve oryantalist sanatçıların tabloları gibi dikkatleri üzerinde toplayan eser sayısı oldukça fazla. Yıldızlar müzayedesi diyebiliriz. Nerdeyse tüm büyük ustaların önemli ve en iyi dönemlerinden eserleri bir araya geldi. Süleyman Seyyid imzalı natürmort ve orman konulu tabloları, Hoca Ali Rıza’nın ‘Peyzaj’ konulu çalışmaları, Nazmi Ziya’nın ünlü ‘Koç Kahvesi’ eserinin de yer aldığı farklı dönemlerinden beş tablosu ilk kez müzayedede satışa sunulacak. İbrahim Çallı’nın ‘Manolyalar’, ‘Kapalı Çarşı’ ve üç farklı ‘Topkapı Sarayı’ çalışması. Hikmet Onat’ın ‘Boğaz’ konulu eserleri, Şevket Dağ ve Mahmud Cüda gibi Türk resim tarihinin en önemli sanatçılarının tabloları müzayedede satışa sunuluyor. Ayrıca Mehmet Şevket Efendi, Kebecizade Muhammed Vasfi ve Hamid Aytaç gibi önde gelen hattatların Hilye-i Şerife, Hat levhaları ve Kuran-ı Kerim’ler de yer alırken Osmanlı sanatının en değerli örneklerinden tombaklar, tuğralı gümüşler ve yıldız porselenleri de müzayedede öne çıkıyor.
 
1880-1980 arası döneme odaklanmanızın önemi nedir? Bu dönem Türkiye sanatında nasıl bir zamana denk düşüyor?
 
1880’lerin oryantalist ressamlarının gözünden İstanbul betimlemeleri ile başlayan seçki, adeta Türk resim sanatının zaman tüneli niteliğinde. 1890’ların primitif ressamları, 1895 - 1905 arası; yeteneklerini ispatlayan Halil Paşa, Süleyman Seyyid, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, Ahmet Ziya Akbulut gibi ustaların dönemleri. 1910 - 1930 arası; empresyonizmin takipçileri Nazmi Ziya, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat eserlerinin ortaya çıktığı dönem. 1920 - 1950 arası Türk resim sanatında modernleşmenin öncü isimleri Hale Asaf, Ali Çelebi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hamit Görele eserlerine; 1950’den 1980’lere Cevat Dereli, Nuri İyem, Orhan Peker, Mustafa Esirkuş ve Adnan Varınca’nın eserlerine uzanan geniş bir yelpaze söz konusu. Müzayedede yer alan eserleri 10 Aralık gününe kadar pazar günü hariç, her gün Antik Palace’ta sergiliyoruz. Türk resim sanatının dönemlerini görmek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir sergi oldu. 
 
"Senenin ilk klasik müzayedesi"
 
Müzayede nasıl bir süreçte hazırlandı, eserler nasıl bir araya getirdi?
 
Müzayedede yer alan eserler Türkiye’nin en önemli koleksiyoncuların ve köklü ailelerin eserlerinden oluşuyor. Örneğin Felix Ziem’in 'İstanbul' konulu eseri Osmanlı ailesinden Hasan Hüsnü Paşa ve Ratip Paşa’nın Torunu olan Mualla Emine Hanım koleksiyonundan müzayedeye geldi. Müzayedede yer alan tüm sanatçılar Türk resim sanatına damgasını vurmuş değerli ustalar. Müzayedeyi hazırlarken de usta isimlere odaklanmaya çalıştık ve değerli koleksiyoncular sayesinde muhteşem bir seçki ortaya çıktı.
 
294. müzayedenin bu sanat sezonu içinde nasıl bir yeri var?
 
294. müzayede bu sezon gerçekleştireceğimiz ilk klasik müzayedemiz. Satışa sunulanlar arasında çok nadir,  önemli ve koleksiyoncuların yıllardır beklediği, görmeyi arzuladığı eserler var. Bu nedenle Türk resim sanatının ve sanatçısının hak ettiği ilgiyi gördüğü bir müzayede olmasını temenni ediyorum.  Müzayedede yer alan tüm eserleri görmek isteyenler  www.antikas.com   adresinden online kataloğa ulaşabilirler.