"Tüm dünyanın umuda ihtiyacı var"
30 Haziran 2016 - 05:06Bu yıl ilk kez düzenlenecek Londra Tasarım Bienali'ndeki Türkiye sergisinde Autoban'ın hazırladığı, mültecilerinin umutları düşüncesinden yola çıkılarak hazırlanmış Dilek Makinesi projesi izleyicilere sunulacak
FİSUN YALÇINKAYA
Londra bu yıl, tarihinde ilk kez 7-27 Eylül tarihleri arasında 'Utopia by Design' (Tasarımla Ütopya) teması altında Londra Tasarım Bienali'ni ağırlayacak. Tasarım dünyası için heyecan verici olan bu etkinliğe, 30'dan fazla ülke temsilcisinin bu tema altında ürettiği tasarımlar katılacak. Bu kapsamda Türkiye de katılımcı ülkeler arasında yer alacak. Bienalde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Türkiye sergisinde çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban’ın hazırladığı 'Dilek Makinesi' adlı projesi izleyicilere sunulacak. Önceki gün The Marmara Hotel Taksim’de gerçekleştirilen bir basın buluşmasıyla tanıtılan proje, dilek ağaçlarından ilham alan bir 'dilek aracı'. Projeyi görmeye gelen ziyaretçiler dileklerini yazdıkları kağıtları makineye atacak ve bu dilekler sonsuzluğa gönderilecek. Basın buluşmasına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Autoban’ın kurucuları Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar katılırken, küratöryel danışman olarak sanatçı Paul McMillen, mimar Zehra Uçar, Koleksiyon Marka ve Tasarım Direktörü Koray Malhan ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova da basının karşısına çıktı.
Projenin küratöryal danışmanlarından Zehra Uçar, "Dünyada milyonlarca insan yer değiştiriyor ve umutla hareket ediyorlar, projede buradan yola çıktık" diyerek mültecilere vurgu yaptı. Autoban ekibinden Seyhan Özdemir ise, "Fark ettik ki tüm dünyanın ihtiyacı olan şey umut. Dilek makinasıyla buna gönderme yapmak, dilekleri kainata göndermek ve bir yanıt beklemek istedik" dedi.
Toplantıda konuşma yapan Bülent Eczacıbaşı da Londra Tasarım Bienali ile yapılan işbirliğini şöyle anlattı: “İKSV olarak yurtdışında yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde öncelikli amaçlarımızdan biri Türkiye’de üretilen güncel kültürel değerlerin yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmak oldu. Türkiye’de çalışan sanatçıların uluslararası platformlarda yer almalarını sağlamak ve yurtdışıyla verimli, sağlam bağlantılar kurabilecekleri ortamlar yaratmak istedik. Bunun ülkemizin kültür sanat yaşamı için büyük faydalar sağlayacağına inandık. Londra Tasarım Bienali’ndeki Türkiye sergisinin koordinasyonu da bu yıl, bu yöndeki çalışmalarımız arasına katıldı. Bu işbirliğinin aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali’nin yurtdışında ne kadar önemsendiğini ve şimdiden saygın bir konum edindiğini gösterdiğine inanıyoruz.”
Etiketler: Fisun Yalçınkaya utopia by design londra tasarım bienali autoban dilek makinesi Bülent Eczacıbaşı İKSV