Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 'Torunlar'dan bir sergi

'Torunlar'dan bir sergi

'Torunlar'dan bir sergi29 Eylül 2015 - 11:09
Aileleri Anadolu'dan dünyanın dört bir yanına göçmüş Ermeni sanatçıların işlerine yer veren 'Torunlar / Yeni aidiyet coğrafyaları', Depo'da 1 Kasım'a kadar ziyaret edilebilir
FİSUN YALÇINKAYA
 
Tophane'de bulunan sanat mekanı Depo, kökleri Anadolu'da olan fakat farklı coğrafyalarda yaşayan Ermeni sanatçıların eserlerini buluşturan bir sergiyi ağırlıyor. Büyükanne ve büyükbabalara göndermeyle serginin ismi 'Torunlar/ Yeni aidiyet coğrafyaları' olarak seçilmiş. Sergide aidiyet, coğrafya, göç ve diaspora üzerine farklı disiplinlerden sanat eserleri bir araya geliyor. Serginin ikinci katında hamak, semaver, masa, sandalye ve kitapların bulunduğu bölüm ziyaretçileri burada uzun uzun vakit geçirmeye davet ediyor. Serginin metninde belirtildiği üzere sergide, "Ermeni ulusaşırı toplumunda kişisel ve ortak bağlantılara, diaspora kimliklerini güçlendiren ve besleyen mekanizmalara ve bunların temsil şekillerine daha yakından bakmayı amaçlıyor." Serginin küratörü Berlin'de yaşayan Arjantinli sanatçı Silvina Der-Meguerditchian'ın da büyükanne ve büyükbabaları Maraş ve Sivaslı. Sanatçı sergiyi düzenleme sürecini, "Sergi için bir araya geldiğimiz sanatçılarla '100 yıl sonra hala ortak neyimiz var?' sorusunu sorduk. Hepimizin ortak noktaları olmakla birlikte farklılıklarımızın olduğunu fark ettik. Ama en önemli ortak noktamız şuydu: Biz torunlarız ve bir ortak noktamız olsun istiyoruz. Birlikte yeni perspektifler geliştirebiliriz çünkü yeni bakış açılarına çok ihtiyacımız var," diyerek özetliyor.
 
 
1 Kasım'a dek sürecek sergide Achot Achot, Maria Bedoian, Talin Büyükkürkciyan, Hera Büyüktaşçıyan, Silvina Der-Meguerditchian, Linda Ganjian, Archi Galentz, Karine Matsakyan, Mikayel Ohanjanyan, Ani Setyan, Arman Tadevosyan, Scout Tufankjian, Marie Zolamian'ın eserleri yer alıyor.