Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 'Sürre Alayı' müzayedede

'Sürre Alayı' müzayedede

'Sürre Alayı' müzayedede03 Aralık 2015 - 11:12 | Stefano Ussi, 'Sürre Alayı', tuval üzerine yağlıboya, 1874.
Antik A.Ş.'de 6 Aralık Pazar günü gerçekleşecek 'Değerli Tablolar ve Osmanlı Eserleri' müzayedesinde Stefano Ussi'nin 1873 tarihli 'Sürre Alayı' tablosunun küçük boyutlu bir versiyonunu içeriyor
Türkiye'nin önde gelen müzayede evlerinden Antik A.Ş. Müzayede Evi, 6 Aralık Pazar günü saat 14.30’da Antik Palace'ta 'Değerli Tablolar ve Osmanlı Eserleri' müzayedesini gerçekleştirecek. Müzayedede Stefano Ussi’nin 'Sürre Alayı' adlı eseri ve Naci Kalmukoğlu’nun 'Padişahın Cuma Selamlığı’nda Yeni Cami’ye Gelişi' adlı eserleri öne çıkıyor. Turgay Artam yönetiminde gerçekleşecek müzayedede ayrıca çok sayıda ressama ait eserler satışa sunulacak.
 
Müzayedeye çıkacak 'Sürre Alayı' tablosunun ilginç bir hikayesi de var. Mısır Hidivi İsmail Paşa, Süveyş Kanalı'nın açılış töreninde tanıdığı Ussi'ye, her yıl Kabe'nin üzerine örtülmek üzere hazırlanan işlemeli örtüyü taşıyan 'Sürre Alayı'nı anlatan bir tablo ısmarlıyor. Tablo Kabe'ye hediye (mahmil) götürmek üzere İstanbul'dan yola çıkan, Kahire'den geçişinde kervan ile birlikte giden hacıları ve onları koruyan Türk atlılarını betimleyen bir kompozisyon olarak isteniyor. Ussi, 1873 yılında tamamladığı eseri önce Viyana sergisine gönderiyor. Daha sonra eserin Mısır'a gönderileceğini haber alan Sultan Abdülaziz, tabloyu Dolmabahçe Sarayı'na kazandırıyor. Müzayede'de 700 bin TL'den satışa sunulacak eser, bu zengin kompozisyonun küçük boyutlu bir versiyonu olarak sanatçı tarafından 1874 yılında İtalya'nın Mısır Büyükelçisi Ekselans de Martino'ya armağan edilmiş. Müzayedede ayrıca Nazmi Ziya ve İbrahim Çallı'nın da dikkat çekici tabloları satışa sunulacak.
 
İbrahim Çallı'ya ait bu tablo da müzayedede yer alıyor.
 
Müzayededen önce sergi
 
Sadrazam Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın koleksiyonundan günümüze ulaşmış, kondisyon ve form olarak ender bulunur nitelikte, birbirinden değerli tombak eserler ile hat sanatının en önemli hattatlarından Mahmud Celaleddin, Hasan Rıza ve Kamil Akdik gibi hattatların çalışmaları da müzayedede yer alıyor. Tuğralı gümüşler, Beykoz camları, birbirinden değerli mücevherler, Yıldız ve Avrupa Porselenleri de 6 Aralık Pazar günü Antik Palace’da gerçekleşecek müzayedede satışa sunulacak. Müzayedede yer alan eserler müzayede gününe dek Antik Palace’ta görülebilir.