Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Sence?" nasıl olmalı?

"Sence?" nasıl olmalı?

"Sence?" nasıl olmalı?18 Şubat 2016 - 12:02 | Kevin Cole'un çalışması da seçkide yer alıyor.
Ankara'da bulunan ABD Büyükelçiliği rezidansı, Art in Embassies programı kapsamında büyükelçinin kendi seçtiği eserlerden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor
FİSUN YALÇINKAYA / ANKARA
 
Ankara'da 1950'li yıllarda inşa edilmiş Amerikan Büyükelçiliği rezidansı o yıllarda alt katındaki sinema salonunda Amerikan filmlerinin gösterimleri için gelen izleyicileri ağırlarmış. Şimdi ise bu evin salonunu, yemek odasını ve koridorlarını sanat eserleri süslüyor... 'Art in Embassies' (Elçiliklerde Sanat) adlı program kapsamında büyükelçiler görevleri süresince bir sanat eseri seçkisi yaparak sanatçılardan, müze yahut koleksiyonlardan bunları ödünç alıyor ve rezidansta sergiliyor. Aynı zamanda eserler ve sanatçılarıyla, elçinin görev süreci boyunca, çeşitli projeler yapılıyor ve atölyeler düzenleniyor. Bu kez seçkide dikkat çeken kısım ise önceki seçkilerden farklı olarak güncel sanata odaklanılması. Seçkide yer alan güncel sanat eserleri 'Sence?' başlığıyla sunuluyor.
 
John Claes'in bir eseri.
 
Önceki akşam Ankara'da bulunan Amerikan Büyükelçiliği rezidansında basın mensubu ve Ankara sanat dünyasından isimleri ağırlayan ABD Büyükelçisi John Bass ve eşi Holly Holzer Bass seçkilerini tanıttı. John Bass koleksiyon seçkisinde güncel sanat eserlerine yer vermeleri hakkında, "Güncel sanata yer vermemizin ilk sebebi bizim bu alanla çok ilgili olmamız. İkicisi ve daha önemlisi ise güncel sanatın günümüz dünyasında karşılaştığımız zorluklara dair cevap verebileceğini düşünüyor olmamız," diyor. Bass ayrıca konseptle ilgili olarak, "İkinci kez büyükelçi olarak böyle bir görev alıyorum, bu yüzden de ikinci kez böyle bir sergi açma şansım oluyor. Bu konsepti nasıl kuracağımızı düşünürken günümüzde, dijital çağda karşılaştığımız zorluklar üzerinden ilerledik. Günümüzde insanlar başkaları hakkında düşünmek ya da başka birini dinlemek için vakit ayırmıyor, kendine odaklı yaşıyor. Bu da bizi perspektif ve başka gözden bakmak konusunu merkezine oturtan bir sergi yapmaya yöneltti. 'Sence?' konsepti böyle çıktı," diyor.
 
Holly Holzer Bass ise San Fransisco'da geçen çocukluğunda bolca müze gezmiş, amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen bir isim. Seçkiyi tanıtırken de "Mevlana'nın sevdiğim bir sözü var, 'Doğruyla yanlışın ötesinde bir bahçe var. Seninle orada buluşacağız.' Bir tek doğru ve yanlış yok, bu yüzden 'Sence?' diyoruz. Seçkide de bu yüzden çeşitliliğe yer vermeye özen gösterdik," diye belirtiyor. Rezidansa davetli konukların görebileceği eserler detaylı olarak web sitesinde incelenebiliyor. Düzenlenecek atölyelerle de daha geniş bir kitleye ulaşması hedefleniyor.