“Onlar için bir ışık yok”
08 Şubat 2016 - 04:02Fransız Kültür Merkezi, dünya çapında mültecilerin göç hareketini takip eden bir dizi etkinlik düzenliyor. Bu etkinliklerden biri, AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç'ın 26 Şubat'a kadar sürecek sergisi 'Umuda Kaçış'
FİSUN YALÇINKAYA
Dünya çapında devam eden yaklaşık 60 milyon insanın topraklarından ayrıldığı göç hareketi, Taksim’de bulunan Fransız Kültür Merkezi’nde bir dizi etkinlikle gündeme geliyor. Etkinlik serisinde, yönetmenlere, oyunculara, yazarlara, fotoğrafçılara ile HCR ve France Expertise International gibi sahada faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlara da yer verilecek. Bu kapsamda AFP'nin fotomuhabiri Bülent Kılıç’ın 'Umuda Kaçış' adlı sergisi de yer alıyor. Sergide Kılıç’ın son üç yıllık süreçte çektiği basın fotoğraflarından bir seçki gösteriliyor. Sergideki fotoğraflar mekanlara göre sıralanmış ve Suriye’de çekilmiş fotoğraflarla başlıyor: Kobane göçü, Tel Abyad Göçü, Bodrum Yunanistan’a geçilen bölüm, İstanbul sokaklarında çekilen kareler ve Midilli fotoğrafları. Fotoğraflara Bülent Kılıç’ın birkaç cümlelik notları da eşlik ediyor. Sınırda telefonunu bırakmadan önce son görüşmeyi yapan bir adam, Üsküdar’da bir çadırın altında toplanmış bir aile, Kobane’de bir binanın tepesinde bekleyen genç bir adam fotoğraflara yansıyan figürlerden bazıları.
Agence France Presse (AFP) fotomuhabiri Bülent Kılıç, Haziran 2014’teki Türkiye-Suriye sınırından geçiş yapan mülteciler ile ilgili çalışmasıyla Perpignan’da Visa d’Or News 2015 Ödülü'ne değer görülmüştü. Kılıç sergi kapsamında, göçle ilgili gözlemleriyle ilgili olarak, "Onlar için bir ışık yok," diyor ve devam ediyor: "Yarın ne olacaklarını bilmiyorlar, evsiz ve vatansız yaşıyorlar, herkes kendini onların yerine koysun: Yarın evinizi terk edeceksiniz ve ne zaman döneceğinizi bilmeyeceksiniz... Bir de çoluğunuz çocuğunuz olacak. İnsan dayanamıyor onların teknelere binişini izlemeye."
Kılıç, bir taraftan göç yolculuğu hala devam ederken sergiyi hazırlamanın nasıl bir his olduğunu ise şu sözlerle ifade etti: "Yaptığımız işler devam eden konular. Tekrar eden, şiddeti artan azalan konular... Bir beş sene daha devam edeceğini de biliyorum bu durumun, ama bazen zirve oluyor." Sergi, 26 Şubat’a dek görülebilecek.