Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 'Modernlik' sergisi açıldı

'Modernlik' sergisi açıldı

'Modernlik' sergisi açıldı16 Ocak 2013 - 09:01 | Fotoğraf: Barış Can Karaman
İstanbul Modern'in, Comité Colbert sponsorluğunda düzenlenen sergisi "Modernlik? Fransa ve Türkiye'den Manzaralar", Türkiye ve Fransa'dan 11 sanatçının yapıtlarını içeriyorİstanbul Modern'in, Comité Colbert'in sponsorluğunda düzenlenen yeni sergisi "Modernlik? Fransa ve Türkiye'den Manzaralar" adlı serginin açılışı dün akşam gerçekleştirildi. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'nın ev sahipliğinde düzenlenen açılışa AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, İstanbul Modern Comite Colbert Yönetim Kurulu Başkanı Michel Bernardaud, Mustafa Taviloğlu, Güneri Civaoğlu, Meral Tamer, Melih Fereli, Rafi Portakal, Ender Mermerci, Leyla Alaton, Taha Tatlıcı, Maya Portakal, Yahşi Baraz, Sıtkı Kösemen, Haldun Dostoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldılar.

Açılış konuşmasını yapan Oya Eczacıbaşı, sergide Fransa ve Türkiye'den sanatçıların modernlik kavramına yaklaşımlarını yansıtan çalışmaların yer aldığına değinerek "Yirmi birinci yüzyılda modernliğin sorgulandığı sergi, köklü geçmişe sahip olan Türkiye ve Fransa kültürlerinin, tarih boyunca etkileşim içinde ortaklıklarını besleyerek, günümüze taşımayı amaçlıyor" dedi.

Türkiye'nin Fransa ile köklü ve derin ilişkilerinin çok eskiye dayandığını dile getiren Egemen Bağış "Bizim Paris’e ilk gönderilen büyükelçimizin göreve başlama tarihi 1483. 1526’da Kanuni Sultan Süleyman, kendisinden yardım talep eden 1. Fransuva’ya yardım gönderdi. O gün bugündür, Türkiye ve Fransa arasında her zaman yakın ilişkiler oldu. Çeşitli zamanlarda, farklı siyasi anlayışlar bu köklü ilişkiye farklı yaklaşımlarla renk kattılarsa da, genel anlamda Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler her zaman olumlu olmuştur” dedi.

Türkiye'nin AB sürecinde müzakere tarihini almasında Fransa'nın da desteği olduğuna dikkat çeken Bağış konuşmasına şöyle devam etti: ”Fransız devriminin liderlerinden Maximilien Robespierre’nin ’Türkiye, Fransa’nın en eski ve sadık müttefikidir’ sözü, bizim için hala geçerliliğini korumaktadır. Ancak burada, dostlar arasında samimi olmamız gerekir. Son dönemde, Fransa halkının da politikalarına itiraz ederek balık tutmaya gönderdiği bazı siyasilerin, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere, özellikle Türkiye’nin AB sürecine yönelik yaklaşımları, Fransız kamuoyu tarafından da Türk kamuoyu arasında da yakından hissedilmiştir ama bunların en büyük neticesini, Fransız şirketleri hissetmiştir. Fransa’nın Dış Ticaret Bakanı’nın bugün burada olması, bizim için Fransa ile Türkiye ilişkilerinde bir şeylerin değişeceğinin sinyali olarak algılanmalıdır.”

Bağış Paris’te öldürülen 3 kadına da değinerek şunları söyledi: ”Fransa’da yaşanan olay sonrası Fransız yetkililerin demeçlerinden daha çok eylemlerine önem veriyoruz ve Fransa ile istihbarat paylaşımıyla ilgili son dönemde artan işbirliğinin daha da artmasını ve bu olayın faillerinin bir an evvel yakalanmasını bekliyoruz.”
Öte yandan Bağış, bu sergideki sanatçıların Türkiye ile Fransa arasındaki dostluğu artırmak için ortaya koydukları kararlılığı çok anlamlı bulduğunu ifade etti: ”Bundan sonraki süreçte Türkiye ile Fransa arasındaki soğuk havanın bir an evvel ısınması hepimizin ortak temennisidir. Bunu gerçekleştirecek olan en hızlı formül de Türkiye’nin AB sürecine verilecek destektir. Bu yüzden Bakanın ve hükümetinin, Fransa’nın geçmiş hükümetinin engellediği 5 fasıl blokajını da en kısa zamanda kaldıracaklarını ümit ediyorum.”

İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ve Çelenk Bafra'nın küratörlüğünde düzenlenen "Modernlik? Fransa ve Türkiye'den İnsan Manzaraları" adlı sergide Türkiye ve Fransa'dan 11 sanatçının eserleri yer alıyor. 16 Mayıs'a kadar açık olan sergide sanatçılar Nevin Aladağ, Fikret Atay, Kader Attia, Ayşe Erkmen, Cyprien Gaillard, Thomas Hirschhorn, Pierre Huyghe, Chris Marker, Sarkis, Hale Tenger ve Nasan Tur'un yapıtları üzerinden bugün hala gündemde olan modernlik olgusunu ele alınıyor.