Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Miro sergisi sahte" iddiaları

"Miro sergisi sahte" iddiaları

"Miro sergisi sahte" iddiaları20 Aralık 2013 - 03:12
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire binasında açılan ve Katalan ressam Joan Miró'nun eserlerinin yer aldığı sergi, eserlerin sahte olduğu iddiasıyla kapatıldı

20 Kasım tarihinde İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi'nde açılan ve 19 Ocak 2014'e kadar sürmesi hedeflenen, sürrealizmin önde gelen isimlerinden Katalan sanatçı Joan Miró'nun eserlerinin yer aldığı belirtilen sergi, eserlerin bir kısmının sahte olduğu ve üzerlerinde Miró'ya ait olmayan elyazılarının bulunduğu iddiaları sebebiyle kapatıldı. Barcelona'da bulunan ve Miró mirasçıları tarafından kurulan Fundació Joan Miró'nun (Joan Miró Vakfı) Müdürü Rosa Maria Malet, MSGSÜ Rektörü Prof.Dr. Yalçın Karayağız'a dijital bir mektup yollayarak sergideki eserlerde sahtecilik saptandığını belirtti ve serginin bir an önce kapatılmasını rica etti.

 

Sergiyi düzenleyen KÜLT şirketi ise serginin resmi sitesi mirosergisi.com sayfasından bugün "Kamuoyuna Duyuru" başlığıyla yayınladığı yazıda şu açıklamayı yaptı:

"20 Kasım 2013 tarihinde Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’de düzenlediğimiz Joan Miro Sergisi dolayısıyla 18 Aralık 2013 tarihinde İspanya’da bulunan Miro Vakfı’ndan tarafımıza bir elektronik posta gelmiştir. Bu elektronik postada sergideki bazı eserlerin orijinalliğine ilişkin tartışma bulunmaktadır.

 
Koleksiyonun sahibi ARETE Sanat Galerisi eserlerin orijinal olduğunu belgeleriyle belirtip taahhüt etmesine rağmen Miro Vakfı’yla ARETE Sanat Galerisi arasındaki bu anlaşmazlık giderilinceye kadar Joan Miro Sergisi’ni 20 Aralık 2013 itibariyle kapatma kararı almış bulunmaktayız.
 
Kamuoyuna duyururuz.
 
KÜLT"