Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Mavi Oda"nın altındaki sır

"Mavi Oda"nın altındaki sır

"Mavi Oda"nın altındaki sır18 Haziran 2014 - 06:06
Picasso’nun “Mavi Oda” tablosunun altında gizli bir resim daha olduğu ortaya çıktı

20. yüzyılın en önemli ressamlarından Pablo Picasso’nun ilk başyapıtlarından “Mavi Oda”yı inceleyen bilim adamları ve uzmanlar, kızılötesi teknolojisini kullanarak tablonun altındaki başını eline yaslamış papyonlu adam resmini ortaya çıkardı. Şimdi uzmanlar resimdeki adamın kim olduğu üzerine kafa yoruyor.

 

Sanatçının erken döneminden, 1901 yılında resmedilmiş bu eserin sırrı ilk defa geçtiğimiz hafta açıklandı. Phillips Collection, Ulusal Sanat Galerisi, Cornell Üniversitesi ve Delaware’s Winterthur Müzesi’nden uzmanlar son beş yılda yüzeyin altındaki gizemli resimle ilgili daha net görüntüler elde ettiler.

"Mavi Oda" tablosunun altındaki gizemli adam
 
 
2008 yılında, gelişen kızılötesi teknolojisi, başını eline yaslamış sakallı adamın görüntüsünü ilk kez ortaya çıkardı. Ceket giymiş ve papyonlu bir erkeği gösteren resim üzerine yapılan teknik analiz, gizli portrenin Picasso’nun elinden çıkma olduğunu kanıtladı. Büyük ihtimalle “Mavi Oda”dan hemen önce yapılan bu resmin, bir otoportre olma olasılığı uzmanlar tarafından elendi. İhtimaller arasında, Picasso’nun 1901’de ilk sergisine ev sahipliği yapan sanat simsarı Ambroise Vollard da var. Fakat bunu kanıtlayan bir belge ya da tablonun üzerinde bir ipucu olmadığı için araştırmalar sürüyor.

 

Daha önce başka önemli Picasso tablolarının altında da gizli resimler bulunmuştu. Cleveland Sanat Müzesi’nde bulunan “La Vie” tablosunun analizi yapıldığında, Picasso’nun resmin kompozisyonu üzerinde tekrar çalıştığı anlaşılmıştı. Guggenheim Müzesi’nde bulunan “Ütü Yapan Kadın” tablosunun altında ise, bıyıklı bir erkek portresi olduğu uzmanlar tarafından ortaya çıkarılmıştı. Küratör Susan Behrends Frank, sanatçının aklına her yeni gelen fikirde yeni bir tuval alacak parası olmadığını, bu yüzden aynı tuval üzerinde farklı resimlerin olabileceğini, hatta Picasso’nun bazen çok pahalı olan tuval yerine karton üzerinde çalıştığını söyledi.