Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Leica, fotoğrafın geleceği için"

"Leica, fotoğrafın geleceği için"

"Leica, fotoğrafın geleceği için"07 Kasım 2016 - 10:11
Leica Türkiye'de kapsamlı bir mağaza, sanat galerisi ve atölye mekanı açtı. Mekanın koordinatörü Erdem Kayhan Gündüz ve galeri müdürü Yasemin Elçi, amaçlarının Türkiye'deki fotoğraf tarihini korunması ve gelecekte fotoğrafın yaşaması olduğunu söylüyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Bomontiada yerleşkesi içine fotoğraf sanatının efsanevi markası Leica kapsamlı bir mekan açtı: Leica Galerie İstanbul. Burası atölyeler, sergilerle fotoğraf meraklılarını buluşturmayı amaçlıyor. Leica Akademie İstanbul'da 19 ve 24 Kasım'da Osman Erden tarafından fotoğraf tarihi üzerine seminerler verilecek. Fotoğraf sanatçısı Alp Sime'nin 'Ceratonia' adlı sergisi ise mekanda 3 Aralık'a kadar gezilebilecek. Bu vesileyle mekanın koordinatörü Erdem Kayhan Gündüz ve galeri müdürü Yasemin Elçi'ye merak ettiklerimizi sorduk.
 
Yasemin Elçi ve Erdem Kayhan Gündüz.
 
Leica’nın fotoğraf tarihindeki yeri ve öneminden bahseder misiniz? 
 
Erdem Kayhan Gürbüz: 1849 yılında Almanya’da kurulan Leica’nın ilk kamera modeli 1914’te Oskar Barnack tarafından geliştirildi. Leica, 35 mm el yapımı fotoğraf makinelerini üretmeye başladıktan sonra ise fotoğraf dünyasında ve tarihin belgelenmesinde yepyeni bir çağ açıldı. İlk kez fotoğraf makinası stüdyodan sokağa çıktı, hantal makinalar taşınabilir hale geldi. Hafif, sessiz, küçük Leica’lar hayatın içine girerek yaşamın her karesini tüm doğallığıyla ve yaşandığı şekliyle kaydedebilir hale geldi. Bu sayede fotoğrafçılar ağır ve çok büyük ekipmana gerek kalmadan her yerde ve her koşulda fotoğraf çekme imkanına kavuştular.
 
Yasemin Elçi: Bu yüzdendir ki dünya tarihinin görsel kaydı Leica markası ile özdeşleşmiştir. Leica’nın İstanbul’daki Mağaza ve Galeri mekanında sergilenen Ur-Leica replikası 35 mm formatın ilk kez kullanıldığı makinadır ve bu format Leica formatı olarak da bilinerek günümüze kadar gelmiştir. 
 
Türkiye’de böyle bir mekanı açmaya nasıl karar verdiniz? 
 
Erdem Kayhan Gürbüz: 100 yılı aşkın süredir fotoğraf tarihinin en önemli temsilcilerinden olan Leica ile yapılan bu anlaşma ile de Doğuş Grubu, Türkiye’de fotoğraf sanatı ve sanatçısının gelişimine katkı sağlamayı, kültürel mirasa sahip çıkmayı hedefliyor. Bu önemli iş ortaklığı kapsamında Los Angeles ve Frankfurt’un ardından Leica mağaza, galeri ve akademi aynı çatı altında İstanbul’da açıldı. Leica kullanıcısı olan Ara Güler’e açılacak uluslararası bir müzenin temelleri de yine Doğuş Grubu’nun öncülüğünde yakın zamanda atıldı. Böylelikle, Türkiye fotoğraf tarihinin geçmişinin koruma altına alınması ve geleceğin fotoğrafçılarının yetiştirilmesine ön ayak olunacak çok önemli bir proje gerçekleşmiş olacak.
 
Galeri, akademi ve mağaza olarak işleyecek mekanda neler göreceğimizden bahseder misiniz? 
 
Erdem Kayhan Gürbüz: Burası dünyanın en büyük Leica yerleşkelerinden biri. Galeri, akademi ve mağaza üçlüsü Leica deneyimini yaşatmaya hizmet eden bileşenlerdir. Bu deneyim makine ile başlayıp fotoğrafın üretimine, sergilenmesine, algılanıp değerlendirilmesine kadar uzanan bir süreci içermektedir. Mağazada sport optiksten, su altından orta format fotoğraf makinalarına kadar çok geniş bir yelpazedeki her türlü ürün inceleme ve satışa sunulmaktadır. Akademide fotoğraf sanatına ve makinalarının etkin kullanımına dair içeriksel ve teknik seminer ve uygulamalı eğitimler gerçekleşecek. Galeride ise bunları en üst seviyede yapabilmiş yerli ve yabancı sanatçıların eserleri ziyaret edilebilecek ve yeni koleksiyonlarla buluşacak. Dünya’nın 15. Leica Galerisi olan İstanbul, Türkiye’deki fotoğraf galerisi eksikliğini tamamlarken, özellikle yerli sanatçıların uluslararası arenaya taşınmasını amaçlamaktadır. Bomontiada’daki bu platform görsel sanat dahilinde her türlü disiplinle ilgili kişi ve toplulukları bir araya getirip karşılıklı etkileşim yoluyla deneyimlerin paylaşılması ve fotoğraf sanatında Türkiye’nin hakettiği noktaya gelmesini sağlayacak adımların atılmasına ön ayak olacaktır.
 
Alp Sime'nin 'Ceratonia' sergisi Leica Galerie'nin ev sahipliği yapacağı ilk etkinlik.
 
"Yeni bir seri"
 
Leica Galeri İstanbul ilk sergisinde Alp Sime’ye yer veriyor. Bu serginin içeriğinden bahseder misiniz? 
 
Yasemin Elçi: Sime Leica’ya özel olarak daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş yeni bir seri üretti ve bazı eski dönem yapıtları ile birleştirerek 'Ceratonia' sergisini oluşturduk. Sanatçının güçlü estetik dili seri halinde izlendiğinde farklı hikayeler barındıran bir sunumla birleşerek karşımıza çıkıyor.