Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Kaplumbağa"ya yetişemedi

"Kaplumbağa"ya yetişemedi

"Kaplumbağa"ya yetişemedi17 Aralık 2012 - 12:12
Antik A.Ş.'nin dün düzenlediği müzayedenin yıldızı, Osman Hamdi'nin "Vazo Yerleştiren Kız"ı, 2 milyon 600 bin liraya satıldı, ancak 8 sene önce 5 milyon liraya satılan "Kaplumbağa Terbiyecisi"ni geçemediTürkiye’nin önemli müzayede evlerinden biri olan Antik A.Ş.’nin, klasik Türk resminin usta sanatçılarının eserlerinin yer aldığı 275. Müzayedesi, 16 Aralık saat 14.00’te Swissotel’de gerçekleştirildi. 272 eserin yer aldığı müzayedenin en heyecan verici tablosu Osman Hamdi Bey’in ilk kez satışa sunulan “Vazo Yerleştiren Kız” adlı eseriydi. 1883 tarihli ve 47x 25 cm ebatlarındaki tuval üzerine yağlıboya tablo, Türk resim sanatının en önemli çalışmalarından biri olarak gösteriliyor. Osman Hamdi’nin eseri müzayedede 1 milyon 800 bin lira muhammen bedelle satışa sunuldu. Ender Mermerci koleksiyonundan müzayedeye gelen “Vazo Yerleştiren Kız”, birbiri ardına kalkan bayrakların ardından 2 milyon 600 bin liraya satıldı. Vergilerle birlikte fiyatı 3 milyon 282 bin lira olan eser, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın eşi Seher Aydınlar tarafından satın alındı.

Eşim ‘al’ dedi, aldım

Seher Aydınlar müzayede sonrasında tabloyu evlerine asacaklarını belirterek “Dün akşam gördüm eseri, ilk kez bir müzayedeye katılıyorum. Eşim telefonda ‘al’ dedi ve ben de tabloyu aldım, çok güzel bir eser” dedi. Osman Hamdi, bu eserin iki versiyonunu yaptı. Tablolardan biri 1881, digeri 1883 tarihli. “Kaplumbağa Terbiyecisi”nden çok daha küçük ebatlardaki “Vazo Yerleştiren Kız” hem Osman Hamdi’nin hem de Türkiye sanat dünyasının en yüksek fiyata satılan ikinci tablosu oldu.

Turgay Artam tarafından yönetilen müzayedede ayrıca Hasan Rıza’nın “Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a Girişi” adlı eseri de 950 bin liradan satışa sunuldu. Tablo, müzayedeye telefonla katılan bir koleksiyoner tarafından 1 milyon liraya satın alındı.

Dünyaca ünlü oryantalist ressamlardan Alberto Pasini’nin “İstanbul’da Pazar Yeri” adlı tablosu da müzayedenin merakla beklenen eseriydi. Tablo 650 bin liraya alıcı buldu. Müzayedede ayrıca Zonaro’nun “Ayaspaşa” adlı yapıtı 220 bin lira, Rudolf Ernst’nin “Hamamdan Ayrılış”ı 400 bin lira, Hikmet Onat’ın “Kanlıca Koyu” 190 bin lira, Hafız Osman’ın Hilye-i Şerife’si 325 bin lira, Mustafa Zihni Efendi’nin Kuran- Kerim’i 150 bin liraya alıcıya ulaştı.

5 trilyonluk rekor tablo

Türk resminin usta ismi Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” halen Türkiye’nin en yüksek fiyata satılan eseri. Tablo Erol Aksoy’un koleksiyonunda yer alıyordu. TMSF’nin el koyduğu “Kaplumbağa Terbiyecisi”, Aralık 2004’te o günün kuruyla 1,95 trilyon lira muhammen bedelle Antik A.Ş tarafından satışa sunuldu. Pera Müzesi resmi 5 trilyon liraya satın aldı. Nisan 2009 itibariyle değerinin yaklaşık 6,2 milyon dolar olduğu tahmin edilen eser halen Pera Müzesi’nde sergileniyor.