Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » “İnancımız umuda ve geleceğe ait”

“İnancımız umuda ve geleceğe ait”

“İnancımız umuda ve geleceğe ait”25 Nisan 2016 - 12:04
Baksı Müzesi'nin 10. yılının kutlandığı 'Ged' adlı kitap üzerine müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan ile konuştuk
FİSUN YALÇINKAYA
 
Gençlerin projelere katılımını, çocukların eğitimini ve kadınların istihdamını umursayan, etrafındaki herkese yetişmeye ve sanatla, üretimle dönüştürmeye çalışan Baksı Müzesi bağlı olduğu Baksı Vakfı’nın 10. yılını bir kitapla ve birçok yenilikle kutluyor. 'Ged' adlı kitap adını müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan’ın çocukluğunda gurbet yolu gözlediği, bugün Baksı Müzesi’nin kurulu olduğu tepeden alıyor. Önceki akşam düzenlenen bir toplantıyla tanıtılan kitap ve Baksı’nın 10. yılı üzerine konuşan Koçan, “Bu yıl bizim Baksı Vakfı’yla 10. yılımız. Geldiğimiz noktada Baksı dünya çapında sevilen bir müze. Bizim farklılığımız içerik ve yürek. Taşıdığımız bu özgün yapı ve kendimize ait olmayı üretmek meselesi bizi farklı kılıyor” dedi. Kadınlar için bir istihdam merkezi hazırladıklarını belirten Koçan, “Bizim vakfımızın yönetimi kadınlardan oluşuyor. Kadınlar bekleyen, sahip çıkan ve büyütenler... Vakfı teslim edeceğimiz en sıcak kucak. Bizim inandığımız şey hep umuda ve geleceğe ait. Bunu adım adım belli bir noktaya götürüyoruz. Bu sene kadınlar için yeni projeler yapalım dedik. Bayburt’ta ÇYDD’den bize destek olarak aktarılmış bir arsa var. Orada Kadın İstihdam Merkezi inşa edeceğiz. Burada el yapımı ürünleri uluslararası pazara aktararak o bölge için geniş istihdam potansiyeli oluşturmak istiyoruz. Kadını üretime katıp kadının ekonomik alandaki etkisini artırmak istiyoruz” diye anlattı.
 
Gençlerden kurulan bir ekiple yeni projeler geliştireceklerini açıklayan Koçan bu yeni kurulu, “Burada bir şeyler yapmak isteyen, yurtdışında eğitim almış, çok iyi bir genç kuşak var. Onlardan 10 kişilik bir kurul kurduk. Hocam biz ne yapacağız, diye sordular. 'Bize proje getireceksiniz biz de reddedeceğiz' dedim. 'Bizi açık tutacaksınız' dedim. Daralmak istemiyoruz, genişlemek istemiyoruz, kurumsallaşma sınırlamadır aynı zamanda, onun tuzağına düşmek istemiyoruz” sözleriyle tanıttı.
 
Bülent Ortaçgil ve Erkan Oğur geçtiğimiz sene Baksı Müzesi'nde sahne almışlardı.
 
500 kişilik amfi tiyatro
 
Koçan ayrıca, “Bu sene konser ve sinema gösterimlerinin olacağı 500 kişilik bir amfi tiyatro yapıyoruz. Geçen sene Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur konser verdiler, çok ilgi gördü. Yeni bir konser programı hazırlayıp konser vereceğiz,” diyerek amfi tiyatronun müjdesini de vermiş oldu. Baksı’nın Bayburt’u bir turizm noktası haline getirdiğine değinen ve müze yanında yer alan 27 odayla hizmet veren bir konaklama kısmından bahseden Koçan helikopter pistiyle ulaşımı kolaylaştıracaklarını açıkladı.
 
5 ilde 15’er çocuğa burs
 
Hüsamettin Koçan ayrıca çocuklar için burs programının da sürdüğünü belirtti: “Biz Baksı Vakfı'yla çocuklara burs veriyoruz. Ancak bizden bir senelik burs alan, tekrar başvurup ömür boyu bizden burs almaya devam edebiliyor. Bu bir akademik yapılanmaya doğru da götürüyor. Bayburt genelinde verdiğimiz burslara şimdi Erzurum’u da kattık, Trabzon, Rize, Artvin ile bir daire oluşturacağız. Ve giderek bunu daha da çoğaltacağız. Her il için 15’er burs veriyoruz.”