Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 'Hitler'in Duası' tartışma yarattı

'Hitler'in Duası' tartışma yarattı

'Hitler'in Duası' tartışma yarattı29 Aralık 2012 - 04:12
Yaklaşık 300.000 Yahudi'nin hayatını kaybettiği Varşova Gettosu'na yerleştirilen, dua eden Hitler heykeli, tepki topladıAdolf Hitler'i dizleri üstüne çökmüş dua ederken betimleyen bir heykelin, Varşova Yahudi Gettosu'nda sergilenmesi tartışma yarattı.

A.P.'nin haberine göre, İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan'ın yaptığı ve "Him / O" ismine sahip olan çalışma, binlerce Yahudinin Nazi rejimi tarafından öldürüldüğü, yahut toplama kamplarında ölüme gönderildiği Varşova'da bulunuyor.

Geçtiğimiz ay yerleştirilmesinden itibaren yüksek sayıda ziyaretçi çeken heykel, bazı örgütler tarafından bulunduğu hassas bölge nedeniyle eleştiriliyor.

Yıllarca Nazi avcılığı yapan Avusturyalı Yahudi Simon Wiesenthal adına kurulan Simon Wiesenthal Center, heykelin Varşova Gettosu'na yerleştirilmesini "Naziler'in Yahudi kurbanların hatırasına hakaret eden, anlamsız bir provokasyon" olarak nitelendirdi. SWC'nin İsrail direktörü Efraim Zuroff, "Yahudiler söz konusu olduğunda, Hitler'in tek "duası" onların yeryüzünden silinmesi üzerineydi," ifadesini kullandı.

Cattelan, Hitler'in yüzünü ve sık
görülen kıyafetini küçük bir
çocuk bedeninde betimliyor.
Heykeltıraş Cattelan Hitler'in ne için dua ettiğini belirtmemekle beraber, serginin organizatörleri heykelin, insanların kötülüğün doğası üzerine düşünmeleri için yapıldığını iddia ediyor.

Enstalasyonu yöneten, Modern Sanat Merkezi müdürü Fabio Cavallucci, "Yahudilerin anısına hakaret etmeyi ne sanatçı ne de Modern Sanat Merkezi düşünmektedir. Heykel, her yerde gizlenen kötülük hakkında bir söz söylemeye çalışan bir sanat eseri," dedi.

Polonya'nın baş hahamı Michael Schudrich ise, enstalasyondan önce kendisine danışıldığını ve serginin ziyaretçileri kışkırtarak güçlü bir ahlak sorusunu gündeme etireceğini düşündüğünden, yerine karşı çıkmadığını belirtti. Schudrich, küratörler tarafından heykelin Hitler'in imajının olumlamaya çalışmadığı, aksine kötülüğün nasıl "tatlı, dua eden bir çocuk" kisvesi altında yatabildiğini gösterdiği konusunda garanti verildiğini de kaydetti. Baş haham, "Bunun eğitsel bir değeri olabileceğini düşündüm," ifadesini kullandı.